Hemen Oku

SATIŞ NEDİR PAZARLAMA NEDİR

Birçoğunuz satış ve pazarlamanın ne olduğunu eminim biliyor.Ancak eğitimlerde ve bana gelen sorulardan satış ve pazarlamanın karıştırıldığını ve tam bilinmediğini görüyorum.Bu yüzden satış ve pazarlamanın birbirinden ayrıldığı noktaları ve tanımlarını anlatmak istedim.

Öncelikle satış ve pazarlamanın birbirinden farklı olduğunu söylerek başlamak isterim.

Pazarlama bir malın ya da hizmetin satıldığı pazarın boyutlarını görmek ve o pazara göre çeşitli stratejiler üretmektir.(fiyat,satış kampanyaları ve reklam gibi)

Pazarlamada amaç şirkete ya da markaya hem yeni müşteri çekmek, hem de mevcut müşteriyi korumaktır.Pazarlama sürecinde satış yoktur.

Satış ise, satış görüşmesinin sonucunda bir kontrat imzalanması, anlaşma yapılması, sipariş alınması ya da fatura kesilmesi  gibi satışı kapatan bir süreçtir.Cümlenin sonuna noktayı koymak gibidir.

Pazarlama müşteri odaklılığı gerektirir.Satış ise daha çok satıcıya odaklanır.Pazarlamada ana hedef, şirketin tüm stratejilerini müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda yönetmektir.


Satışı da detaylı açıklayacak olursak, ürün, hizmet ya da bir fikrin;

-  en uygun zamanda
-  en uygun kişiye
-  en uygun yerde
-  en uygun yöntemle
uygun bir bedel karşılığında el değiştirmesidir.


Bir başka tanıma göre; Satış, bir tüketicinin veya müşterinin bir ürünü ya da hizmeti satın almasını sağlamaya yardım etme veya yönlendirme çabalarıdır.

Pazarlama ise, kişilerin ve örgütlerin amaçlarına uygun biçimde değişimi sağlamak üzere ürünlerin, hizmetlerin ve düşüncelerin yaratılmasını, fiyatlandırılmasını, dağıtımını ve satış çabalarını planlama ve uygulama sürecidir.

Pazarlama, üretimden önce başlar ve satıştan sonra da devam eder.