Hemen Oku

Başarılı Girişimcilerin Özellikleri ve Prensipleri

Her başarılı iş adamının sıkı sıkıya bağlı oldukları prensipleri vardır. Tüm dünya üzerinde başarılı girişimciler incelendiğinde aşağıda sizinle paylaştığım prensipler olduğu görülmüş.

Başarılı girişimcilerin prensipleri :

Borç hastalığından uzak durun
Aldığınız borcu uzun vadeye yaydığınızda aklınızda sürekli almış olduğunuz borç olur. Farkında olmadan sürekli bunu düşünürsünüz. Bu durum verimliliğinizi azaltacaktır. Mümkün olduğunca girişiminiz boyunca borçtan uzak durun. Hatta ilginç bir tavsiyede var bununla ilgili; "illa borç almanız gerekiyorsa çok yüksek miktarda borç alın ki borç sizin değil, bir başkasının hastalığı olsun"
="separator" style="clear: both; text-align: center;">

Sermaye ortağı almadan önce işinizin sağlamlığını kanıtlayın
İşinizin sağlamlığını kanıtlamak, size işletme karı sağlayan ve sizi başka bir potansiyel müşteriye kendi isteğiyle tavsiye etmeye hazır olan mutlu bir müşteriye sahip olmak demektir. Bu basit temel, gelecekle ilgili ümitleri olan her girişimci için ilk aşamadır.

Muhakkak yetenekli kişileri işe alın
İşe alım yapacağınızda buna çok dikkat edin. Yetenekli ve zeki insanların olaylara bakışı ve yaklaşımı da farklıdır. Bir problemi hızı ve etkili bir şekilde çözebilir ya da fırsatları daha net görebilirler. 

İşi büyütmek için asla yeni eleman almayın
Tam tersine, işinizi büyütmeden önce ekibinizi harekete geçirmeye hazır hale getirin. Aksi taktirde çaresizlik içinde o işi yapabilecek herhangi birini seçersiniz. Ama doğru insanları gözden kaçırırsınız.

İş yapmanın en önemli yanı kar elde etmek değil kar marjıdır
Kar marjınız düşerse yine para kazanmaya devam ettiğinizi düşünebilirsiniz. Ama yavaş yavaş zarara geçiyorsunuz demektir. Şöyle örnek bir hesaplama yapalım; 100 TL ciro yaptınız ve kar marjınız %40 bu durumda 40 TL para kazanırsınız. İkinci durumda diyelim ki yine 100 TL ciro yaptınız ve kar marjınız %15. Bu durumda da 15 TL para kazanırsınız. Her iki örnekte de cironuz değişmedi 100 TL ama karınız azaldı. Kar marjınız azalırsa görünmez masraflar, ekstra maliyetler vb hesapta olmayan durumlar yaşandığında artık zarar başlar. Dikkat!


İş görüşmesi yapmayı öğrenin 
Yaptığınız iş görüşmelerinin kazan-kazan mantığında gerçekleşmesi, yani basit anlamıyla bu görüşmeden hem sizin, hem de karşı tarafın kazançlı çıkması için ne yapmanız gerektiğini bilin. Böylece işle ilgili insanlarla yani, personel, tedarikçiler, müşteriler ve hissedarlarlarla aranıza iyi niyet temeline oturan uzun süreli bir ilişki oluşur ve bu ilişki, herkesin karlı çıkacağı yeni fikirler ve yeni iş olanaklarının ortaya çıkmasını sağlar.

Kendinize çok iyi bakın
İşinizin lokomotifi sizsiniz. Siz olmazsanız işte olmaz.Bu yüzden kendini korumalı ve iyi bakmalısınız.

İşinizi sevmiyorsanız o işi bırakın
Çok başarılı bir iş kurmuş olabilirsiniz. Ancak zaman içerisinde işinizden soğuyabilir sıkılmış olabilirsiniz. Negatiflik başladığında işinizi devam ettirmeye çalışmayın. Çünkü motivasyonunuz düşükse verimli olamazsınız. Bu seferde yaptığınız iş sizi zarara götürebilir zamanla.

İşinizi akıllıca büyütün
Her bir çalışanın gerçekleştirmesi gereken bir yıllık gelir hedefi belirleyin. Örneğin Ahmet isimli çalışan için yıllık gelir hedefi 150.000 TL. gibi.
Brüt geliriniz arttıkça bu hedefi de artırın. Eğer bunu yaparsanız daha verimli ve daha becerikli bir çekirdek kadroya sahip olursunuz.

Yöneticilerinizi yönetin
İşiniz belli bir hacmin üstüne çıkıp büyümeye başladığında yöneticilerinizin gerektiği gibi çalışıp çalışmadıklarına karar vermenizi sağlayacak bir mekanizmaya ihtiyacınız olacak. Bu amaçla kullanacağınız en iyi mekanizma personel değerlendirme yöntemidir. Yapılacak değerlendirme her çalışanı kapsamalıdır. Böylelikle yöneticilerinizin gösterdiği artılar ve eksileri görür önlem alırsınız. Önlem daha sonra oluşabilecek sorunları engeller. Verimliliği artırır.

Çok güçlü bir marka oluşturmaya odaklanın
Fiyatlarınızı ve kar marjınızı korumanız, yeni işler alabilmeniz, markanızın gücüne bağlıdır. Rakipler her şeyinizi kopyalayabilir ama markanızı kopyalayamaz. 

Bu prensiplerin ardında yatan bilgelik, yıllar boyunca sağlam ve güzel işler kurup, her şeyin yolunda gittiği iyi zamanlarda bunları yürüterek ve neredeyse her şeyin ve herkesin aleyhimizde olduğu kötü zamanları da yaşayarak edinilmiştir. 



Hiç yorum yok