Hemen Oku

MAĞAZA SATIŞ DANIŞMANI NE GİYMELİ?

Eskiden ülkemizde az marka ve az mağaza vardı.Olan mağazalarda yerel ya da bireysel markalardı çoğunlukla.Görsellik önemliydi, personel kalitesi önemliydi.Ama günümüzdeki kadar değil..

Artık mağazalarda görsellik ön planda.Hatta herseyden daha ön planda.Avrupalı ve Amerikalı mağazalar bunun önemini çok iyi bildiklerinden tüm dünyada bir standart belirlemişler ve bu standardı uygulamaktadırlar.Mağazada kullanılan mobilya, aksesuarlar, ışıklandırma ve personelin kıyafeti bu standartlar dahilindedir.
Bir çok mağazayı değerlendirdiğimizde bizde de bu standartların oluştuğunu görüyoruz.
Satış danışmanlarının kıyafetleri mağazaya giren müşteriler tarafından da ayırt edilebilmelidir.Müşteri mağazada satış danışmanı ararken sıkılıp fikirleri değişebilir.
Ancak konumuz, satış danışmanları ya da ürün danışmanlarının bu standart kıyafetten memnun olup olmadıkları.
Eğitimlere gelen bir çok satış danışmanı ile konuşuyoruz bu konuyu.Bazen ben soruyorum, bazen de onlar anlatıyor.
-  Satış danışmanlarının giysilerinin üstünde isimlik ve görevi(rütbesi) yazsın yeter.Herkes istediği gibi giyinsin.
-  Satış danışmanlarının giysileri standart olsun, yani herkes aynı renkte giyinsin ve isimlik olsun.
-  Satış danışmanlarının üstünde paşabahçe satış danışmanlarının ki gibi tuluma benzer kıyafet olsun.
-  Satış danışmanı eğer tekstil mağazasında çalışıyorsa, o markanın kıyafetlerini giysin.Hem şık olur hem de müşterilere canlı mankenlik yapılmış olunur.Müşteri, satış danışmanının üzerinde görür ve beğenir.
-  Satış danışmanlarının üstünde standart kıyafet olsun.Arkalarında da "bana sorabilirsiniz" (H&M) gibi bir yazı olsun diyorlar.

Mağaza satış danışmanlarının kıyafetleri çeşitli kriterlere uyarak hazırlanıyor.Bunu o şirketin ilgili departmanları kararlaştırıyor.Satış danışmanlarının ne giyeceğine karar verilirken onlara da sorulması, fikirlerinin alınmasını tavsiye ederim. Çünkü satış danışmanı, istemediği bir kıyafeti istemediği şekilde taşır.Örneğin, gömleğini dışarı sarkıtır, kollarını fazladan kıvırır vb.
Satış danışmanlarının canı sıkkın olduğunda bu her türlü hal ve hareketlerine yansır.Bir çok tekstil mağazasında gördüğümüz bir manzara vardır.Satış danışmanı rafın yanında morali bozuk bir yüz ifadesiyle ürünleri katlar.

Hiç yorum yok