Hemen Oku

ETKİLİ BİR SUNUM İÇİN HEYECANIMIZI NASIL BASTIRACAĞIZ

Hepimiz iş hayatında birçok sunumyaparız.Bazen iş arkadaşlarımıza bir konuyu anlatmaya çalışırız.Bazen yöneticilerimize bir konu hakkında bilgi veririz.Bazen de bizi tanımayan insanların karşısında bilgi vermek amaçlı bir sunum yaparız.
Yani az ya da çok, amatörce ya da profesyonelce mutlaka sunum yaparız.Bana gelen sunum ile ilgili sorular ve karşılaşılan sorunlar aşağı yukarı aynı.Özellikle yabancı bir kitle ya da topluluk önünde ve sahne ortamında bir konuşma yapılacaksa konuşmacı şu durumdan çok korkuyor:


Sahneye çıkmadan önce ve sahneye çıktığında yaşadığı heyecandan.

Kimilerine göre sahne korkusu ölüm korkusuyla eş değermiş.

Heyecan anında kalp atımı artar.Bu kalbin kontrolsüz bir şekilde hızlı hızlı kan pompalamasıdır.Nabız yükselir,(tansiyon artar)Vücutta ısınma ve terleme başlar, ağız içi kurur ve beraberinde ses zayıflar.Zihin kontrolsüz bir an yaşar.Yani özetle bu nahoş durum sunum için asla olmaması gereken bir durumdur.



Çözüm, heyecanımızı bastırmamız.Peki ne yapacağız.Tek bir şey : Nefesimizi kontrol edeceğiz.

Bazı insanlar sunum öncesinde biraz alkol alır.Bazı insanlar da antidepresan ya da o türevde ilaçlar alıyor.Sırf sakinleşmek ive heyecanı bastırmak için.Ben iki yöntemi de doğru bulmuyorum.Çünkü bir taraftan belki heyecanınızı bastırıyor olabilirsiniz ama diğer taraftan beyninizi uyuşturuyorsunuz.Konuşmacının sunum esnasında pırıl pırıl bir zihne ihtiyacı vardır. 
En sağlıklısı doğal yöntem olan nefes kontroldür.

Nefesimizi sadece sunumda değil normalde de sağlıklı bir şekilde kullanmıyoruz.Genellikle hızlı nefes alıp veriyoruz(sık sık, kesik kesik).Daha çok göğsümüzü kullanıyoruz.Sağlıklı olan diyafram nefesidir.Yani nefesi karnımıza almamızdır.Diyafram nefesinde karın şişer.

Sunum öncesinde ve sunumun ilk dakikalarında, nefesinizi kontrol altına alın.Aklınıza geldikçe basit nefes egzersizleri yapın.Nefesinizi 1 saniyede alıyorsanız, 2 saniyede yavaşça verin.2 saniyede alıyorsanız 3-4 saniyede verin.
Bu basit ama etkili bir nefes egzersizidir.Kontroll nefes alışverişleri sayesinde vücut gevşer, kan dolaşımı stabil devam eder ve sakinleşirsiniz.

Bu doğal sakinleşme sürecinden sonra temiz bir sesle rahat bir şekilde sunuma başlarsınız.

Hadi kolay gelsin.

Hiç yorum yok