Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyim?
Ülkemizde gençler liseyi bitirmek üzereyken haklı olarak bir telaş sarıyor. Acaba hangi üniversitede okumalıyım? Gelecekte ne iş yapmalıyım? Hangi mesleği seçmeliyim? Bu sorulara itirazım yok. Ancak benim genç kardeşlerim için duyduğum kaygı, gençlerin meslek seçimlerini bilinçsizce yapmaları.
Gençler meslek seçimlerini bilinçsizce nasıl yapıyor? Çoğunlukla ailelerinden, akrabalarından, çok az öğretmenlerinden ve arkadaşlarından esinlenerek. Peki meslek seçerken ne yapmalı ve nelere dikkat edilmelidir. Aşağıda maddeler halinde sıraladım.
1. Bana danışanlarım sorduğunda ilk cevabım öncelikle kendilerini iyi tanımaları oluyor.
Meslek seçecek kişi, iyi ve güçlü yönlerini, zayıf ve gelişmesi gereken yönlerini,yeteneklerini ve ne yapmaktan keyif aldıklarını bilmeleri gerekir. Kişi çoğu zaman kendi kendini detaylı analiz edemez. Bu yüzden tavsiyem bir uzmandan (psikolog,yaşam koçu,rehber öğretmen) destek alınmasıdır.
2. Yukarıda da bahsettiğim gibi meslek seçimi yapacak kişinin meslekler hakkında araştırma yapması gerekir. Araştırmayı sadece internetten okuyarak değil aynı zamanda mümkünse ilgi duyduğu meslekleri tespit edip o meslek dalında çalışan kişilere de ulaşarak sormaları çok yararlı olur. Çünkü bir mesleği yaşayan insandan daha iyi hiç kimse bilemez o işi.
3. Seçilecek mesleğin gerektirdiği, zeka, yetenek ve o işe karşı istekliliğin olup olmadığı da iyi analiz edilmelidir.
4. Meslek seçiminde amaç sadece para kazanmak olmamalıdır. İnsan sevebileceği, keyif alabileceği işi yaparsa çalıştığını bile fark etmez. Zaman daha verimli ve akıcı geçer. Yoksa bir ömür boyu mutsuz olabiliriz.
5. Mesleğin çalışma ortamı konusunda bilgi edinilmeli ve mesleği seçecek olan kişinin ileride bu çalışma ortamında mutlu olup olmayacağı düşünülmelidir.
6. Seçilecek mesleğin avantajları ve dezavantajları düşünülmelidir.
7. Meslek seçiminde sık yapılan bir hata seçilecek mesleğin iş sahası olup olmadığının araştırılmamasıdır. Zamanında bir çok arkadaşım yeterince araştırmadan zor bölümler okuyup bölümle alakası olmayan farklı işler yapmak zorunda kaldı.
8. Meslek seçimi aşamasında aile fertlerine çok fazla kulak asmayın. Çoğu aile kendi hayallerindeki işi çocuğa empoze etmeye çalışır. Tabii ki çocuklarının iyiliğini istedikleri için böyle davranırlar. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi çocuğun kişiliği ve yetenekleri o işe uygun değilse genç, başarısız ve mutsuz olur.
Ülkemizde faaliyet gösteren tüm meslekleri gösteren listeyi buradan inceleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok