Hemen Oku

Konuşmayan Müşteriyi Nasıl Konuştururum?

Profesyonel bir satışçıysanız yani geçiminizi satıştan sağlıyorsanız her gün farklı tiplerde müşterilerle görüşüyorsunuz demektir. Bu görüşmeler, bazen yeni müşteri ziyareti ve ilk tanışma bazen de eski müşteri ziyaretlerinden oluşur. Konuşmayan müşteri profili iletişimi zorlaştıran bir durumdur. İleişim kurmadan hiç bir şey yapamazsınız. Bunu zaten çok iyi biliyorsunuz. İyi bir satışçı aynı zamanda çok iyi bir iletişimcidir. Her durumda müşterisiyle iletişime geçmeyi bilir. Soru sorar, dinler, yorum yapar, konuşturur, önemli bilgiler aktarır vb.
Eğer eski müşteri ziyaretlerinde konuşmayan müşteri profiline sahip bir müşteriniz varsa işiniz biraz daha kolay. Ama ilk ziyarette konuşmayan bir müşteriyle karşılaştıysanız işiniz biraz zor.


Tecrübeli satışçıların işi biraz daha kolay olabilir. Ama satış mesleğinde ilk zamanlarında konuşmayan müşteriyi nasıl açacağınızı bilemezsiniz bu da son derece normal. Bu durumu uzun yıllar önce defalarca yaşadım. Sonraki zamanlarda anladım ki konuşmayacak hiç kimse yok. Zamanla bir şey fark ettim. Bir konu var ki gerçek bir anahtar. Herkesin ilgisini çeken bir şey var. Belki de tüm insanların ortak noktası bile diyebiliriz.


Her insanın konuşmaya ihtiyacı vardır.


Neyse sizi çok meraklandırmayayım. Konuşmayan bir müşteriyle karşılaştığınızda ona işle ilgili rutin sorular sormayın. Her satıcının mal satmak için yaptığı klasik girişlerden uzak durun. Ona kendisiyle, ailesiyle ve hobileriyle ilgili sorular sorun. Böylelikle ona mal satmaya gitmiş biri olarak değil, onu tanımak isteyen, merak eden, dinlemek isteyen bir dost gibi görünürsünüz. Konuşmayan müşteriniz sizi böyle algılar. Hiç konuşmayan müşterilerinizin nasıl anlatmaya başladığını göreceksiniz. Bu taktik bana satış hayatımda çok yararlı oldu. İnanın bana sizin de çok işinize yarayacak. Hatta yorumlarınızı ve yaşadıklarınızı da benle paylaşırsanız çok sevinirim.

Ayrıca müşteri tipleri yazıma da göz atmanız yararlı olacaktır