Hemen Oku

Başarılı İnsanların Alışkanlıkları

Hepimiz başarılı olalım istiyoruz. Başarılı olup, iş arkadaşlarımız, ailemiz ve çevremiz tarafından tebrik edilmek hepimizin bitmek bilmeyen isteği. İş hayatı, eğitim, ilişki ve daha binlerce alanda başarıya ulaşmak bizim için bazen ölüm kalım meselesi haline geliyor. Bazen bu mücadele sırasında en önemli soruyu kendimize sormayı unutuyoruz. ‘’Benim için başarı nedir?’’.

Söz konusu başarı olunca, başarıya ulaşma sürecinde neye anlam yüklediğimizi ya da hayatımızda bizim için neyin önemli olduğunu unutarak sadece başarıya odaklanıyoruz. Başarıyı görüyoruz ve geride kalan hiçbir şeyin önemi kalmıyor.

Aslında önemli olan kendi kişiliğimizi bulduğumuz ve bizim değerlerimiz için önemli olduğunu düşündüğünüz alanda başarıya ulaşmaktır. Aksi taktirde sahip olacağımız şey başarı değil, illüzyon olacaktır.

Gerçekten başarıya ulaşmak için öncelikle başarının bizim için ne anlama geldiğini iyi belirlememiz gerekiyor. Sonrasında başarı zaten geliyor; ancak bazı alışkanlıklarımızı geliştirerek başarıya daha hızlı ulaşabildiğimizi biliyoruz. Bu sebeple başarılı insanların sahip olduğu 50 alışkanlığı sizler için derledik.

1) Başarılı insanlar sabit kalıpları kabul edip, çalışmalarını bu yapılara göre yönlendirmezler. Yeni kalıplar oluşturmak için çalışır ve başkalarının görmediği şeyleri arar ve bulurlar.

2) Başkalarının problem saydığı durumları çıkarılacak bir ders olarak kabul ederler.

3) Çözüm odaklı düşünürler.

4) Başarının onları bulacağına inanmazlar. Bilinçli ve yöntemsel hareket ederek kendi başarılarını kendilerinin oluşturacağı bilincinde yaşarlar.

5) Herkes gibi onlarında korkuları vardır; ancak korkuları geri adım atmalarına engel olmaz. Korkuyla kendilerine limit koymazlar.

6) Çalışmalarındaki çözümlemelere doğru soruları sorarak ulaşırlar. Doğru sorularla amaç ve sonuç ilişkisi oluştururlar.

7) Şikayetçi olmanın zaman kaybından başka hiç bir şey olmadığını bilirler.

8) Başarısızlıklarla başkalarını suçlamazlar. Eylemlerin ve sonuçların etkilerinin kendileri tarafından gerçekleştiğinin bilincindedirler. Yaptıkları işlerde tam sorumluluk alırlar.

9) Çoğunluktan daha yetenekli olmalarına rağmen asla bununla yetinmezler. Kendi potansiyellerini arttırmak için daha fazla çalışırlar; çünkü gelişim sürecinin başarı sürecini kısalttığını bilirler.

10) Önceliklerini tereddüt etmeden belirlerler. Düşünmek her insan gibi onlarda düşünür; ancak başarılı insanları başarılı kılan en önemli özellikler biri de düşünürken aynı zamanda uygulayabiliyor olmalarıdır. Asla oturup olayların kendi kendine çözülmesini beklemezler.

11) Kendileri gibi düşünen insanlarla iş ortaklığı yapmaktan kaçınmazlar. Bir takımın parçası olmanın öneminin farkındadırlar. Bu sebeple karşılıklı kazanmaya yönelik ilişkiler oluştururlar.

12) Mükemmeliyetçidirler, her şeyin harika olmasını isterler.

13) Yaşamları için istedikleri hakkında açık ve kesin bir yapıya sahiptirler.

14) Taklit etmek yerine yenilik yaparlar.

15) Yapacaklarını ertelemenin hayatlarını ertelemek olduğunun bilincindedirler. Zamanı iyi değerlendirirler. Zamanın her saniyesinin öneminin farkındadırlar. Doğru zamanı bekleyerek hayatlarını geçirmezler.

16) Hayat boyu öğrenirler. Bilgiyi yargılar, eleştirir ve araştırırlar. Doğruluğunu denemeden karar vermezler.

17) İyi olanı bulma yetenekleri vardır.

18) Hayatlarını duraklatıp sonra devam ettirmezler. Ne olursa olsun yapmaları gereken şeyleri yaparlar. Asla bahane üretmezler. Öncelikleri onlar için asla ertelenebilir değildir.

19) Sorunları ve zorlukları hızlı bir şekilde ele alırlar. Zorlukları ve sorunları kendilerini geliştirmek için kullanırlar.

20) Sadece hesaplayabildikleri riskleri almaktan çekinmezler. (Finansal, duygusal, profesyonel, psikolojik)

21) Kaderde ne yazılıysa ona boyun büküyorum düşüncesini kabul etmezler ya da şansın, hayatın büyük bir faktörü olduğuna inanmazlar. Aktif ve bilinçli olarak hedefleri için çalışırlar.

22) Birçok kişi reaktif olsa da, proaktiftirler. Yapmaları gerekmese dahi yönelim gerçekleştirirler. Öngörüleri gelişmiştir. Bu sayede fırsat kaçırma ihtimallerini minimize ederler.
23) Duygularını yönetebilme yetenekleri gelişmiştir. Herkes gibi her duyguya sahiptirler; ancak duygularının kölesi olmazlar

24) İnsanlarla iyi iletişim kurarlar. İletişim konusunda kendilerini geliştirmeye önem verirler.

25) Hayatları için her zaman bir planları vardır ve bu planı gerçekleştirmek için metodik olarak çalışırlar.

26) İstisnalarla kaideyi bozmayı severler. Tercihlerini az tercih edilen şeylerden yana kullanıp kendilerini o alanlarda geliştirirler.

27) Birçok insan boş zamanını keyif ve rahatlık duygusunu tadabileceği şeylerle uğraşarak geçirirken. Başarılı insanlar bu sürecin değerini bilirler ve bu süreci kendi gelişimleri için kullanırlar.

28) Başarılı insanlar kendi hayat değerlerini belirlerler ve bu değerler için ellerinden gelenin en iyisini yaparlar.

29) Maalesef başarının paraya eşit olduğu öğretilen bir toplumda yaşıyoruz; ancak başarılı insanlar başarının parayla ölçülmediğinin farkındadırlar. Paranın bir amaç değil, bir araç olduğunu bilirler.


30) Disiplin ve kendini yönetmenin önemini bilirler. Karakterleri güçlüdür. Dışarıdan gelen yorumlara açıklardır; ancak bu yorumları kendi düşüncelerine göre ölçeklendirip uygularlar.

31) Kendilerine güvenirler. Kendilerine güvenmelerinin ana kaynağı kendilerini iyi tanıyor olmalarıdır. Nasıl göründükleri, nerede yaşadıkları ve neleri bildikleri onlar için kişisel bir anlama sahiptir. Bu durumların özgüvenlerini yıkmasına izin vermezler.

32) Cömert ve kibarlardır. Başkalarının başarıları ile kendilerini mutlu hissederler.

33) Yeteneklilerdir; ancak kibirli değillerdir. Başkalarından yeni bir şey öğrenmek onlara mutluluk verir.

34) Uyum sağlama özellikleri gelişmiştir. İkili ilişkilerde karşıdaki insanın yapısına uygun bir ilişki yapısı oluştururlar.

35) Fiziksel olarak iyi durumda olmanın değerini bilirler ve kendilerini fiziksel olarak formda tutarlar. Bunu yaparken düşünceleri görünüşleri ile ilgili değildir. Sağlıklı olmak ve fiziksel rahatlık onlar için çok daha büyük önem taşır. Vücutları onların kim olduğunu belirlemez, kim oldukları düşünceleri ile ilgilidir.

36) Tembel olmak başarılı insanlar için kabul edilemez. Başarılı olmak için çok çalışmak gerektiğinin bilincindedirler.

37) Asla pes etmezler. Bazıları için havluyu atıp bırakmak onlar için sadece ısınma turlarıdır.

38) Tavsiyelere ve eleştirilmeye açıktırlar. Bu sayede ne kadar haklı olduklarını tekrar görebilirler ya da eleştirilmenin hataların düzeltilmesi için büyük bir fırsat olduğunu bilirler.

39) Kendilerine zarar verdiğini düşündükleri insanlarla zaman geçirmezler.

40) Kontrol edemeyecekleri şeylere zaman veya duygusal enerji harcamazlar.

41) Deneyerek yanılmaktan asla sıkılmazlar. Deneyimlere önem verirler. Bu sebeple kendi sorunlarını kendileri çözerler.

42) Kendilerine ait bir yerde kendi kuralları ile çalışmak onlar için önemlidir. Bu sayede kendilerini rahat hissederler.

43) Kendileri için her zaman daha yüksek standartlar belirlerler. Bu sayede her zaman hedeflerini tutturamasalar bile yaklaşırlar. Kısaca umutlarını asla yitirmezler.

44) Bir çok insan yaşını, patronlarını, zamanın yetersizliğini, zayıf genetiğini bahane ederek başarılı olamayacağından bahsederken. Başarılı insanlar hangi konumda olursa olsun hayalleri ile beslenirler. Bu sayede başarılı olmak için bir yol bulurlar.

45) Kendilerini kapama tuşları vardır. Nasıl dinleneceklerini ve hayatta sahip oldukları şeylerin tadını nasıl çıkaracaklarını iyi bilirler.

46) Kariyerleri onların kimliği değildir sadece işidir.

47) Eğlenceli olmasa dahi başladıkları şeyi kesinlikle bitirirler.
48) Çok yönlü bir yapıya sahiptirler. Bu sayede bulundukları durumu çok yönlü olarak değerlendirebilme yeteneğine sahiptirler.

49) Çoğunlukla hızlı ve en kolay yola ulaşmak için çalışırlar. Çünkü yaptıkları çoğu çalışmayı uzun vade için düşünürler.

50) Başarılı insanlar teorik değil pratik bir yapıya sahipler. Düşündüklerini uygulamak için sürekli yeni arayışlar içerisindedirler.

Yukarıda vermiş olduğumuz alışkanlıkları hayatınıza katmanın bu düzenlemeyi oluşturmaktan çok daha zor olduğunu biliyoruz. Bir insan için yeni alışkanlıklar edinmek kolaydır; ancak alışkanlıklarını değiştirerek yeni alışkanlıklar edinmek pek de kolay değildir. Başarıya giden yolda çekeceğimiz zorluklar illaki olacaktır. Önemli olan ne olursa olsun hedeflerimiz için elimizden geleni yapmaktır.
Beklentilerinizi gerçekleştirebilmeniz dileği ile… Başarı her zaman sizinle olsun!


Kaynak:  https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/fifty-habits-of-highly-successful-people.html