Çalışan Neden İşten Neden Ayrılır?
İnsanlar çalıştıkları işyerlerinden pek çok nedenle ayrılabilir. Tüm sebepleri burada sıralayabilmem çok kolay olmayacaktır.Ancak temel sebepleri sıralamak istersek aşağıdaki maddeler, sanırım tüm şirketlerin yaşadığı sebepler olabilir.
Çalıştığı şirkette yönetici değişimi
Üst yönetimin kararlarının kalitesi ya düşmeye başlamıştır ya da çalışanlara henüz güven vermeyen, henüz çalışanlarla iletişime geçememiş yeni yönetici/yöneticiler gelmiştir.Ülkemizde sıklıkla gördüğümüz bir durum daha vardır ki bu gerçekleştiğinde çalışanın kendi isteğiyle bile ayrılmasına gerek kalmadan işi son bulur. Yani şirkete dışarıdan alınan bir yönetici kısa süre içerisinde kendi kadrosunu kurar.Zamanla eski çalışanlar işlerini bırakmak zorunda kalır.
Üst yöneticiyle tartışmak
Çalışanların yöneticileriyle ilişkileri zamanla ve farklı sebeplerden dolayı bozulabilir. Bazı çalışanların toleransı yüksektir. Bazı çalışanlarında düşüktür.Bu tip çalışanlar yöneticilerinin verdiği bir çok görevi sorgular ya da tartışma ortamına girebilir.Artan tartışmalarla birlikte çalışan artık yaptığı işten ve bulunduğu ortamdan keyif almamaya başlar.Tabii ki bunun tam tersi de yaşanabilir. Yani yönetici çalışandan artık bıkmaya başlayarak onu bir an önce sistemin dışına atmak ister.
Burada şeflerin ve yöneticilerin kilit kadroda olduğunu da hatırlatmak isterim. Çalışanlara yüksek maaşlar ve yan haklar sunabilir, onlardan yana bir politika izleyebilir, motivasyonu, bağlılığı ve devamlılığı teşvik edecek şeyler de yapabilirsiniz. Ancak tüm bu yaptıklarınızı anlamayacak fark etmeyecek çalışanlarınız yüzünden sizin de motivasyonunuz düşebilir.Danışmanlık yaptığım hemen her şirkette bu çürük elmalara mutlaka rastlıyorum.
Çürük elma diye adlandırdığım bu grup bazen yöneticiler bazen de çalışanlar oluyor. Eğer düzeni bozan yöneticilerse onları bir an önce sistemin dışına çıkarmanızda yarar var.
Arkadaşlık
Çalışanlar her gün aynı işyerinde hep birbirlerini gördükleri ve paylaşımda bulundukları için, zamanla bazı çalışanlar yakın arkadaş olur ve duygusal bir bağ oluşur. Bu durum aslında iş motivasyonunu artıran bir unsurdur. Ancak en büyük sıkıntı o arkadaşlardan birinin işten ayrılması ile gerçekleşir. Bazen arkadaşı da işi bırakır ya da motivasyonu ciddi oranda kaybolur.
Çalışanın görev yerinin ya da sorumluluğunun değişmesi
Özellikle uzun süre aynı yerde çalışan personel, artık o işi iyice öğrenmiş ve duruma göre stres seviyesi de azalmıştır. Bu çalışanı o görevden alıp farklı bir göreve getirdiğinizde yaşanacak bazı sıkıntılara da hazırlıklı olmanızı öneririm. Böyle bir görev değişikliği yaptığınızda çalışanınıza karşı biraz daha toleranslı olun ve yeni görevine adapte olmasını bekleyin. Hem moral ve motivasyon açısından hem de işi yapabilmesi için gereken teknik bilgi açısından sürekli destekleyin.
Uzayan mesailer
Eğer iş verenseniz yani iş sahibiyseniz unutmamanız gereken bir noktayı vurgulamak isterim. İşin sahibi olduğunuz için sizin bir mesai mevhumunuz olmayacaktır ve bu da son derece doğaldır. Ancak çalışanları da kendiniz gibi düşünmeyin. Onların mesai saatlerine saygı duyun. Eğer fazla çalıştırmanız gerekiyorsa mutlaka mesai ücretini çalışanlarınıza verin. Saygı değer iş verenler lütfen beni yanlış anlamayın, sadece yüzlerce firmada yaptığım çalışmalarda edindiğim tecrübeyi paylaşıyorum.
Hiç yorum yok