Hemen Oku

Corona Hastası Olan Çalışanların Hakları

İş dünyası ile ilgili bilgiler

Korona salgını çalışma hayatını da etkiliyor. Çalışanların ve şirketlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini ve ne gibi desteklerin verildiğini buradan öğrenebilirsiniz.


Çalışanlar, serbest çalışanlar ve küçük işletmeciler için bilgiler

Ne zaman işverenime çalışamaz raporumu sunmam gerekir?
Temel olarak şu geçerlidir: Her çalışan çalışaak durumda olmadığına dair raporu ve bu durumun ne kadar süreceğini (örn. telefonla) bildirmek zorundadır. Çalışamama durumu 3 günü aştığı taktirde çalışan işverene en geç bunu takip eden gün içersinde bir doktor raporu sunmak zorundadır. İçinde bulunduğumuz durumda somut olarak nasıl davranılacağı üzerinde işverenle görüşmek en iyisi olacaktır. Üst solunum yollarında hafif hastalığı olan hastaların doktor ile telefonla görüştükten sonra en fazla 14 gün için bir çalışamazlık raporu alması mümkündür. Bunun için doktor muayenehanesine gitmek gerekmemektedir.

Hastalandığımı telefon ile bildirebilir miyim?
Doktor ile telefon görüşmesi yaptıktan sonra üst solunum yollarında hafif hastalığı olan hastaların, Korona virüsüne yakalanmış oÇalışamaz raporu/reçete almak, bunu üstlenebilecek dost veya akrabalar olmadığında nasıl alınır? Sağlık kartı nasıl ibraz edilir?
Şu andan itibaren üst solunum yollarında hafif hastalık olanlar doktorları ile telefon görüşmesi yaptıktan sonra azami 14 günlük bir çalışamaz raporu alabilmektedirler. Gerekli bilgiler muayenehanede bulunmadığı taktirde telefonda sorulur. Dolayısıyla sağlık kartının ibraz edilmesi zorunlu değildir. Daha fazla bilginin bulunduğu adres: https://www.kbv.de/html/2020_44754.php.lması şüphesi olsa dahi azami 14 güne kadar hastalık raporu alması mümkündür. Bunun için muayenehaye gitmeleri gerekmemektedir; belgeyi posta yolu ile alabilirler.

İşverenime sağlık durumumla ilgili hangi bilgileri vermekle yükümlüyüm? Sağlık durumumu sorarsa ne yapmam lazım? 
Sizde yeni tip koronavirüs enfeksiyonu tespit edildiyse, işvereniniz, çalışanların sağlığına özel gösterme ve sağlıklarını koruma yükümlülüğünü yerine getirebilmek için bu konuda bilgi isteyebilir. Ancak lütfen şu temel düzenlemeyi aklınızda tutunuz: İşverenin, bir elemanın sağlık durumuna dair sorular sorması, ancak bunu haklı çıkaracak özel bir gerekçe varsa mümkündür. Daha fazla bilgiye şu kaynaktak ulaşabilirsiniz. Resmi bir bidirim zorunluluğu şu anda sadece doktorlar için geçerlidir. Doktorlar, hastalarına enfeksiyon teşhisi koydukları zaman yetkili sağlık dairesini bilgilendirmekle yükümlüdür.

Covid-19 hastalığına yakalandığımda aylığımı almaya devam eder miyim?
Covid-19 hastası olarak çalışamayacak durumda olanların hastalık esnasında 6 hafta süreyle ücretlerinin ödenmesine devam edilmesi hakkı vardır. Bu süre tamamlandıktan sonra yasal sigortada olanların hastalık parası alma hakları vardır.

Evden çalışma hakkına sahip miyim (Home-Office)?
Evden çalışmaya dair yasal bir hak bulunmamaktadır. Ancak çalışanlar işverenleriyle böyle bir anlaşmaya varabilirler. Ayrıca evden çalışma imkânı bir işyeri anlaşmasından veya bir toplu sözleşmeden de kaynaklanabililir.

İş seyahatine çıkmak zorundaysam ne yapacağım?
Çalışma yükümlülüğü iş seyahatleri için de geçerli. Bir eleman, sadece hastalık kapma endişesinden dolayı iş seyahatine çıkmayı reddedemez. Ancak işveren, bulaşma riskinin resmi otoritelerce yüksek olduğu saptanan bir yere, örneğin Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından enfeksiyon tehlikesinden dolayı resmi bir seyahat uyarısı (güvenlik uyarısıyla karıştırılmamalı) yapılmış olan bir karantina bölgesine iş seyahati talep ediyorsa, çalışan, bu seyahate çıkmayı reddedebilir (Medeni Kanun, 275. madde, 3. fıkra). Bugün geçerli olan seyahat kısıtlamaları iş seyahatlerini de etkiliyor. Yine de iş seyahati yapılacaksa, hijyen tavsiyelerine (diğer insanlarla mesafe, öksürme ve hapşırma kuralları, el yıkama) özen gösterilmeli.






kaynak:https://www.zusammengegencorona.de/tr/tr/%C4%B0%C5%9F-d%C3%BCnyas%C4%B1-ile-ilgili-bilgiler/

Hiç yorum yok