Çalışanlara Banka Promosyonu
Çalışanlara Banka Promosyonu
Çalışanlara banka promosyon ödemeleri her yıl olduğu gibi bu yılda yapılmaya devam ediyor. Çalışanlar tarafından oldukça merak edilen işçinin banka promosyon hakkı var mı, özel sektör, kamu ve belediye de çalışan, memur, işçi ve tüm personellere banka promosyonu 2021 yılında ne kadar olacak sorularının yanıtları aranıyor. İşçilerin merak ettiği promosyonlar hakkında banka promosyonu kimler alabilir, özel sektör haricinde kamu ya yeni atananlara banka promosyonu ödemesi ne kadar yapılacak ve banka maaş promosyon faturası KDV oranı nedir haciz işlemi uygulanır mı? İşte tüm merak edilenler .
Bilindiği üzere promosyon ödemeleri her sektörde belirli miktarlarda yapılmaktadır ve bu çalışanları yasal hakkıdır. Yaklaşık olarak bir maaş tutarına kadar bankalardan çalışanlara verilen promosyon ödemelerinin yapılması zorunlu mudur yasal haklar çerçevesinde bu konunun detaylarını haberimizde ele aldık.
Çalışanlara Banka Promosyonu Nedir?
Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat bankası gibi kamu bankaları ve özel bankalar birlikte çalıştıkları şirketler ile maaş ödenmesi anlaşmasının karşılığında aralarında yapacakları sözleşmenin süresine, personel sayısına ve maaş durumuna, toplam personel sayısının maaş ortalamasına göre genellikle 3 yıllık sürelerde yapılan sözleşme karşılığında ödenen paradır. Devlet kurumlarında ve personel sayısı yüksek olan özel sektör firmalarında personel maaşlarının tek bir banka kanalı ile yapılması o banka için büyük bir potansiyel olacaktır ve bankayı oldukça ihya edecektir ve banka o kurum ile personel maaşını ödeme sözleşmesi yaparak ciddi şekilde kar elde edeceğinden firmaya da sözleşme karşılığında para ödeme yapılmaktadır. İşte bu para ödemesi halk arasında promosyon olarak bilinen 1 maaş katı olarak yapılan ödemedir. Her yeni sözleşme sonrasında personellerin adına maaş hesabı ve hesap cüzdanı açılacaktır ve toplam personel sayısına ve maaş ortalamasına göre ihale usulü promosyon anlaşmasına çıkılacaktır.
Herkes tarafından merak edilen bu ödemeler işveren ile banka arasında personellerin maaşlarının dağıtılması karşılığında biten sözleşme sonrasında yapılacak yeni sözleşme ile 1 maaş miktarında banka tarafından işverenlere, yöneticilere, döner sermayeye, işyerinde çalışanlara verilen para ödemesidir ve tamamen yasaldır. Bankaların firmalara yapacakları promosyon tutarının nasıl harcanacağı ve personel nasıl dağıtılacağı tamamen kurumun insiyatifindedir. Promosyonların dağıtıp dağıtılmayacağı kararını tamamen şirket alacaktır.
Yeni İşe Başlayanlar Promosyon Alabilir mi?
Firmaların personellerinden yapılan anlaşma gereği hesap işletim ücreti alınmaz ve ilaveten kredi kartı aidatı ve internetten eft/havale işlemlerinden ücret muafiyeti tanınması gibi maddeler de sözleşmede yer alabilir. Bankanın çalıştığı firmada çalışan personellere maaş müşteri olduğundan diğer normal müşterilere göre daha avantajlı ve düşük faizli kredi imkanları sunacaklardır. Tüm bu avantajları kapsayan promosyon ödemelerinden işçiler yararlanabilir mi konusu da oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ayrıca diğer merak edilen konu ise işe yeni başlayan personele ödeme yapılıp yapılmayacağı konusudur. Firma ve banka arasında anlaşma ve ödeme yapıldıktan sonra işe başlayanlar sözleşme yenilenene kadar bu ödemeleri alamazlar.
2021 Yılında Banka Maaş Promosyonu Ne Kadar?
Bu yıl banka maaş promosyonu ne kadar? sorusu için ortalama 300 TL ile 1.000 TL arasında değişen rakamlarda promosyon ödemesi yapılabilir diyebiliriz. Bu rakamın net bir şekilde belirlenmesi hangi banka ile çalışılıyorsa o banka ile yapılan promosyon ödemesi anlaşmasına bağlı olarak değişecektir. Promosyon ödemesin ne kadar yüksek ise şirketler o bankayı tercih edeceklerinden ödemenin yüksekliği şirketler bazında önem kazanmaktadır. Bankalar kurumları bağlayabilmek adına promosyon rakamlarını yüksek tutarak sözleşmede ek maddeler ile birçok avantaj sağlayabilmektedir. Kurumlar tarafından her zaman en yüksek promosyon veren bankalar tercih edilme nedenleri arasında olacaktır.
İşçilere Banka Promosyon Ödeme Zorunluluğu Var mı?
2017 yılından itibaren emekli maaşını taşıyan emekli müşterilerine özel promosyon ödemelerinin yapılması ve kamu çalışanlarına banka promosyon ödemelerinin yapılması ile işçilerde promosyon alıp alamayacaklarını merak ediyor. İşçilere bankaların promosyon ödeme zorunluluğu bulunuyor mu konu ile alakalı olarak alt başlıkta bu konuyu mevzuatların ve yasal boyutunu ele aldık.
Bir işçinin işverene maliyeti ne kadar? merak ediyorsanız bu yazımız tam da size göre..
İşçinin Banka Promosyon Hakkı Var mıdır?
Bir işyerinde eğer 5 kişiden fazla çalışan sayısı bulunuyorsa bu durumda işveren işçilerin maaşlarını banka aracılığıyla yapması zorunludur. Bu zorunluluk işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakın bankalar aracılığıyla ödenmesine dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik olarak Resmi Gazete‘de yayınlanan karar ile yasalaştırılmıştır. Bu karar ile banka aracılığıyla maaş ödemeleri 10 işçiden 5 işçiye düşürülmüştür.
Bu kapsamda işçi maaşlarının banka ile yapılması karşılığında bankalar ile işveren aralarında protokol ile banka promosyon hakkı doğmaktadır. İşyeri ile bankanın anlaşmasının bitiminden sonra yeniden sözleşme imzalarken banka ile anlaşma yapıldığında maaşlara ek olarak çalışan sayısı kadar ödeme yapılmaktadır. Ancak maaşlara ek olarak yeni sözleşme karşılığında teşekkür mahiyetinde verilen banka promosyonları, işçilerin iş akdi ile ilgisi bulunmadığından Banka ile işvereni bağlayan bir durum olduğundan dolayı promosyon ödemeleri eğer işçi tarafından talep edilirse bu durumda işveren ile ihtilafa düşülecektir. Promosyon ödemeleri ile alakalı yasal bir mevzuat bulunmadığından promosyon ödemeleri firma tarafından işçilere verilmesi işverenin insiyatifinde olacağından promosyon talebinin değerlendirilmesi tamamen işverene ait bir karar olacaktır. İsterse promosyon olarak bir maaş karşılığında işyeri uygulaması haline getirilebilir isterse promosyon ödemesi yapmayabilir. Bu tamamen işverenin insiyatifindedir denilebilir.
Banka ile personel maaşlarının dağıtılması karşılığında yapılan anlaşma ile doğan promosyon ödemelerinin işyerinin genel bir uygulaması haline gelebilmesi için kurumsal olması personel sayısının yüksek olması gereklidir. Eğer bir işletmede 50 kişi çalışıyorsa işveren promosyon ödemesi yapılmaması doğrultusunda karar verebilir ancak 5 bin kişilik personel sayısına ait bir kurumsal firmalarda çalışıyorsa bu durumda işveren personellerine anlaşmadan doğan 1 maaş ilave ödemeyi işverene yapma doğrultusunda karar vererek ödeme yapabilir.
İstifa Eden Yada Ücretsiz İzne Ayrılan Öğretmen Banka Promosyonu Alabilir Mi?
Bir kurumda aktif olarak çalışırken bankadan promosyon ödemesi alan kişiler o kurumdan istifa edince banka promosyonu iade mi edilir mi sorusunun cevaplarını aramaktadır. Bir başka kuruma geçiş için kurumdan istifa ederek ayrılan personelden hiçbir şekilde banka promosyon geri iadesi talep edilemez. Yalnız bazı kurumlar istifa eden personelin bir maaşının iadesinin yanında promosyon ödemesini geri iadesinin yapılması için icra takibi başlatabilir. Bu durumda kişinin yasal haklarını öğrenmesi için bilir kişiye danışması ve bilgi alması gereklidir. Bu konuda banka ile firma arasında yapılan anlaşma gereği ödenen promosyonları alan personelin işten ayrılması gibi bir durum söz konusu olduğunda bu paranın geri iade edilmeyeceğinin bilinmesi gereklidir. Çünkü anlaşma banka ile çalışılan kurum arasında yapılmaktadır.
Anlaşılan banka üzerinden 3 yıl boyunca bir önceki çalışan kuruma maaş ödemesi yapılıp promosyon verildiyse o iş yerindeyken promosyon alma yasal hakkıdır ve 3 yıl sonra ya banka ya da promosyon oranı değişebilir. Yapılan maaş ödeme anlaşması kurumu ve bankayı bağlayacaktır hiçbir şekilde personeli bağlamayacağından başka bir kuruma atandığında o kurumdan promosyon ödemesi alabileceği gibi önceki kurumdan aldığı promosyonu geri iadesi söz konusu olamaz.
Devlet kurumlarında görevli memurlara kurum tarafından yapılan banka anlaşmasından sonra belirli miktarlarda promosyon ödemesi yapılacaktır. Sözleşme süresince anlaşmalı bankadan alınacak olan promosyonun kurumdan herhangi bir nedenle nakil işlemlerinin yapılması emekliye ayrılması, istifa etmesi ve ücretsiz izine ayrılması ya da vefat etmesi vb. gibi nedenlerle görevinden ayrılan personelden ödenmiş promosyonun iadesini talep edilemeyecektir.
Anlaşmalı olunan süre boyunca kuruma idari bağımlılığı değişen personele ödenen promosyon tutarlarının iadesi talep edilmeyecek sözleşmede böyle bir madde bulunuyorsa o kişiden herhangi bir hak talebinde de bulunulmayacaktır.
Tayin Çıkınca Banka Promosyonu Geri İadesi Yapılır mı?
Banka ile kurum arasında yapılan sözleşmede süre dolmadan personelin tayinin çıkması yada herhangi bir yere yer değiştirme nedeniyle gitmesi halinde sözleşmede paranın iadesi maddesi konulmuşsa parayı tekrar iade edilmelidir.
Yapılan sözleşmeye tayin çıkması durumunda iadesi yapılacaktır ek maddesi konulduysa bu durumda kurum tayini çıkan personelden iade talebinde bulunabilir. Yapılan sözleşme maddelerinde nakil, emeklilik, istifa, ücretsiz izin ve tayin çıkması gibi nedenlerden dolayı iadesi yapılmayacaktır diye ibare bulunuyorsa bu durumda görevini başka kurumda yapmak için tayini çıkan ve kurumdan ayrılan personelden ödenmiş promosyonun iadesini talep edilemeyecektir. Sözleşmede bu şekilde acıkça bir madde bulunuyorsa ve imzalanmışsa istenmese bile maaş hesabından promosyon kesilebilecektir.
Memur Banka Promosyonu 2021 Ne Zaman Ödenecek?
Özel sektörlerde çalışan işçiler kadar kamu dairelerinde görevli memurlara da banka promosyon ödemeleri yapılmaktadır. Bankalar memurlara yapacakları promosyon ödemelerini getirecekleri yeni memur için kazan kazan mantığı ile ödeme yapabilirler. Bu bankaların promosyon ödemelerinden faydalanmak isteyenler çalıştıkları bankaların şubesinden görevli memur ile görüşerek bilgi alabileceği gibi Mobil çağrı merkezi ile irtibat kurarak bilgi alabilirler.
Memurlara Banka Promosyonu Kaç Yılda Bir Verilir?
09/07/2007 tarihinde memurların Banka Promosyonları konulu 2007/21 sayılı promosyon genelgesi yayımlanmış olup 2008/18 ve 2010/17 sayılı Başbakanlık Genelgeleriyle söz konusu Genelgede değişiklikle yapılarak promosyon sürelerinin sınırları ve genel konular netleştirilmiştir. Bu genelgeye göre; Banka ile kurumun aralarında belirli bir süreliğine yapacakları protokol kapsamında memurlara promosyonları 1 ila 5 yıl arasında değişecek şekilde ödeme yapacaklardır. Kamuda görevli memurların aylık sabit ve düzenli gelire sahip olmaları nedeniyle bu kişiler ile bankalar daha yakın ilişki içindedir. 2021 yılında da kendilerine verilecek olan promosyon ödemeleri her yıl yenilenir. Mesela; Halk Bankası ile çalışan ve bankanın maaş müşterisi olan memurlar 1,5 yılda bir olmak üzere 750 TL promosyon ödemektedir. Bu süre tamamen kurum ile bankanın sözleşmesine bağlı olarak değişecektir.
Banka Maaş Promosyon Faturası KDV Oranı Nedir?
Bankaya maaş promosyon ödemeleri KDV’ te tabi tutulmaz. Firmaların hesapları bankalarda bulunduğundan şirket tarafından komisyon alınması veya promosyon ödemesinin bir kısmının şirkete yapılması halinde düzenlenecek faturada %18 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.
Çalışan, işçi memur ya da emekliyseniz sizde maaş ödemesi yapma karşılığında yapılan anlaşma gereği bu promosyonlardan yararlanabilirsiniz. Yine emeklilere yapılan promosyonlardan yararlanabilmek için maaşını taşıdıktan sonra o banka 3 yıl boyunca çalışma sözü vererek yanında bir faturanızı da otomatik ödeme talimatı gibi talimatlar vererek, bankanın size promosyon ödemesini sağlayabilirsiniz.
.
Haber:devlethaber
Hiç yorum yok