Hemen Oku

Erteleme ile Başa Çıkma Yolları

Birçoğumuzda olan kötü bir alışkanlıktır erteleme. Genellikle bir iş ertelendiğinde sonrasında hiç başlayamaz çoğu insan. Sonuçta bekleyen işlere bir yenisi daha eklenir ve bu böyle sürüp gider. En sonunda da mutsuz, huzursuz ve kaygılı bir insan halinde yaşarsınız.
Kendi kendinize hiç soruyor musunuz bir işi erteledikten sonra hele bir de ertelediğiniz işi hiç yapmadıktan sonra kendinizi nasıl hissediyor sunuz?


Bu yazımda sizlerle erteleme alışkanlığını nasıl çözebileceğimizi ve erteleme ile nasıl başa çıkacağımızı anlatmaya çalışacağım.


Ertelemenin ilk zamanlarında fazla bir şey hissetmezsiniz ama ilerleyen zamanlarda bu ciddi bir rahatsızlık haline gelecektir.Hele bir de ertelediğiniz iş "bitiş süresi " olan bir işse stres seviyeniz artmaya ve olumsuz duygular yaşamaya başlarsınız. Çoğumuz hayatımızın farklı dönemlerinde bir şeyleri muhakkak ertelemişizdir. Kilo vermek ister ama bir türlü diyet yapmaya başlayamayız. Ya da spor yapmak ister ama bir türlü başlayamayız. Sürekli erteleyip dururuz. Zaman içerisinde erteleme alışkanlığı kazanırız. En çok dikkat etmemiz gereken şey de budur aslında. Ertelemenin alışkanlık haline gelmesi ve neredeyse her şeyi ertelemeye başlar duruma gelmemizdir. Faturaları bile son güne bırakmamız da aslında ertelemeye çok yatkın olduğumuzun bir kanıtıdır. 




Erteleme Nedenleri

Ertelemenin tek bir sebebi yoktur. Erteleme nedenleri kişiden kişiye, duruma, zamana ve mekana göre değişiklik gösterebilir. Bazı insanlar belli şeyleri (kitap okuma, sigara bırakma vb.) bazı insanlar da herşeyi erteleme eğilimindedir.

Erteleme nedenlerini ortaya çıkarmak için kendimize şu soruyu sormamız gerekir. Neden erteliyorum?

1. Anlam Eksikliği

Yapacağınız iş size hiç bir anlam ifade etmiyorsa erteleme ihtimaliniz yükselir. Bir işin sizin bir anlamı yoksa sizi motive etmesi de beklenemez. Yani o iş sizi motive etmiyorsa erteleme kaçınılmazdır.

2. Mükemmeliyetçilik

Eğer gerçeklikten uzak, imkansıza yakın ulaşılması güç hedefleriniz varsa yine ertelemeye yakınlaşırsınız. Mükemmeliyetçi kişiler çoğunlukla ya hep ya hiç düşüncesindedirler.İş ya en iyi şekilde yapılmalı yoksa hiç yapılmamalıdır. Kişinin beklentisi ne kadar yüksekse, kısa sürede de başarılı olunamamışsa o kişi, ertelemek zorunda kalır.

3.Değerlendirilme Kaygısı

Bazı insanlar yaptıkları işin kontrol edilmesini ister. Hatta denetlenmek bile isterler. Tam tersi durumdaki kişiler de denetlenmek ve kontrol edilmek istemez ve endişeli olurlar. Bu tip kişililer denetlendiğini, kontrol edildiğini ve izlendiğine bildikleri zaman işleri ertelemeye çalışırlar.

4.Belirsizlik

Sizden ne istendiğini tam olarak bilmezseniz o işi ertelersiniz. (en azından tam olarak anlayana kadar)

5.Bilinmezlik

Yeni ve büyük bir işe başlayacağınızda nasıl başlayacağınızı bilmezseniz o işi yine ertelemeye çalışırsınız. Örneğin yabancı bir dil öğreneceksiniz ama nasıl ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz.Maalesef birçok insanın yaptığı gibi siz de yabancı dil öğrenme isteğinizi sürekli ertelersiniz. Ya da keman çalmak istiyorsunuz ama öğrenmeye nasıl başlayacağınızı bilmiyorsunuz yine erteleme kaçınılmaz olacaktır.

6.Donanımsızlık

Önceden belirlenmiş bir konuda işe başlayacakken, o işin yapılabilmesi için gerekli koşulları sağlayamıyorsanız ve yeterli donanımınız yoksa erteleyebilirsiniz. Örneğin basket oynamak istiyorsunuz ama basketi uzun boyluların oynayabileceğini düşünyorsanuz basket oynamayı ertelersiniz. Halbuki kısa boylu insanlar da gayet güzel basket oynar.   

7.Öğrenilmiş Çaresizlik

Öğrenilmiş çaresizlik daha önceden bir işi yapıp, başarısız olduğunuzda aynı işi tekrar yaparsam başarısız olacağım düşüncesidir. Sigara bırakmayı daha önceden 4-5 kez denemiş ama bırakamamış ve tekrar bırakmayı düşünen kişi, daha öncede denediğini ancak bırakamadığını aklına getirerek sigara bırakma eylemini erteler. Hatta bir daha denememek üzere erteleyebilir.

8.Kendini Denetleyememe

Dürtülerimizi kontrol edemediğimizde bu durum ortaya çıkar. Mesela sabah 7 de kalkıp yürüyüş yapmaya karar verdiniz ama o gün 9 da uyandınız. Bu durumda kendini denetleyemeyen bir yapınız varsa yürüyüşü ertelersiniz. Ya da alkolü bırakmaya karar verdiniz ama bir arkadaşınız sizi bara davet etti ve en sevdiğiniz kokteyli ısmarladı. Kendini denetleme sorununuz varsa yine ertelemek istersiniz.
























katkılarından dolayı burak öge ye teşekkürler




Hiç yorum yok