Hemen Oku

Borsaya Girerken Bunlara Dikkat Edin

Bir miktar fazladan paranız var ve yatırım yapmak istiyorsunuz. (Asla kredi çekerek ya da borç alarak girmeyin) Araştırdınız ve borsanın yüksek getirili bir yatırım aracı olduğuna kanaat getirerek borsaya girmeye karar verdiniz.

Buraya kadar her şey tamam. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Bunlardan ilki asla ve asla kulaktan dolma bilgilerle yatırım yapmaya karar vermeyin.Bu durum hem borsaya girmeye karar vermeniz için hem de borsada seçeceğiniz hisse senetleri için geçerlidir. Örneğin Ahmet ağabey borsadan feci para kazanıyormuş.Ya da iş yerinden bir arkadaşın kocası borsadan kazandıklarıyla sıfır araba almış. Belki bu bilgiler doğrudur bilemem. Ama en iyi bildiğim şey borsanın çok ciddi riskler içeren bir yer olduğudur. Bu yüzden kararınızı verirken bir değil bir kaç kez düşünün ve çok iyi araştırın. Ayrıca aşağıdaki basit formülü de ezberleyin.

Yüksek Getiri = Yüksek Risk
Düşük Getiri = Düşük Risk

Burada borsa, birinci formülü, banka faizi gibi yatırım enstrümanları da ikinci formülü yansıtır.

Bir diğer tavsiyem, asla borç parayla borsaya girmeyin. Borç alırım zaten borsada kazanıp fazlasıyla çıkartırım gibi hayallere kapılmayın. Gerçekten yatırım için paranız varsa sadece bu parayla borsaya girin. Çünkü borsada olaylar hiç bir zaman düşündüğünüz gibi gelişmez. Yükseleceğine kesin gözüyle baktığınız bir hisse var diyelim. Sizde bu hisseden bir miktar alım yaptınız. Hiç hesapta olmayan siyasi bir haber çıkar ve endeks gerilemeye başlar. Sizin aldığınız hisse de bundan nasibini alır. Bundan dolayı hisseniz değer kaybetmeye başlar. Kısa zamanda toparlayabileceği gibi çok uzun süre yükselmeyedebilir. Borsayı etkileyen pek çok unsur vardır.

Ayrıca borsada sık karşılaştığımız bir durumda şudur : Eyvah zarar ediyorum, en iyisi satıp yükselen bir kağıt alayım demektir. Bu durumda ise yaşayacağınız durum çoğunlukla hisse senedi değiştirmeye başlama alışkanlığıdır. Bununla ilgili bir başka yazımda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Borsaya girme kararı verirken paranızın hepsini ya da bir kısmını kaybedecekmişsiniz gibi düşünerek borsaya girin. Çünkü borsa banka faizi, tahvil, fon gibi sabit getirisi olan bir yatırım aracı değildir. Saydıklarımda ay sonunda ne kazanacağınızı bilirsiniz. Ancak borsada 1 dakika sonra ne olacağını asla bilemezsiniz. Bir kaç dakika içinde tavanı da tabanı da bizzat yaşadım.

Bir diğer önemli tavsiyem ise psikolojidir. Yani her insanın psikolojisi ani gelişmelere sakin bir şekilde cevap vermeyebilir. Borsada kazanmak kadar kaybetmek de vardır. Borsa çok hızlı hareket eder. Bu yüzden sakin bir yapıda değil de heyecanlı bir yapıdaysanız borsadan uzak durmanızı tavsiye ederim. Çünkü hisse senedi düşmeye başladığında satıp hemen başka bir hisseye, o hisse de düştüğünde ya da yükselmediğinde yine satarak başka bir hisseye geçerek sürekli ve büyük zararlar edebilirsiniz. Hürriyette eskiden çıkmış bir haber vardı.
Borsaya 2 bin dolarla girdi, 900 bin yaptı, 500 dolarla çıktı.

Piyasada genellikle borsada kazanmış kişilerin kitapları, filmleri ve videoları vardır. Hepsi de başarı üzerine yazılmış ve  borsayı çok cazip gösteren içeriktedir. Hiç borsada başarısız olmuş kişilerin yayınları yoktur. Gerçekten tuhaf..