Hemen Oku

Borsada Fırsatlar Bitmez

Başarılı olabilmek için hırslı olmak gerekir. Ama hırs doğru kullanılırsa etkilidir. İster iş hayatında isterse okul hayatında başarılı olmak için yerine getirmek zorunda olduğumuz  temel kriterler vardır. Bu kriterlerden biri de azim ve hırstır.Bunu kabul ediyorum ama aşırı hırs size ve yaptığınız işe zarar verir.

Hele bir de  konu yatırım olunca, üstüne üstlük bir de risk oranı en yüksek yatırım enstrümanlarından biri olan borsa olunca hırsınızı mutlaka törpülemeniz gerekir. Borsada yatırımcılar ikiye ayrılır. Sabırlılar ve sabırsızlar. Diyeceksiniz ki sadece bu kadar mı? Tabii ki bu kadar değil, grafik okumayı bilmek, temel analizi bilmek, şirket bilançosunu okuyabilmek vb. şeyler de var. Ancak sabır konusu borsada para kazanmanın altın kuralı bence. 

"Borsa, sabırsız insanların sabırlı insanlara para aktardığı bir ortamdır" 

Borsada yatırım yapan insanların çok büyük bir kısmı kısa yoldan hemen para kazanma peşinde. Maalesef aşırı hırs yapıyorlar ve bu durum kısa vadede para kaybettiriyor. Eğer borsaya yeni girdiyseniz lütfen sürekli para kazanma hırsınızı bileyleyin. Yoksa tüm yatırımınızı tahmin bile edemeyeceğiniz kadar kısa sürede eritebilirsiniz. Hisse senetlerinin alış ve satışlarını izlerken farkında olmadan kan basıncınız yükselir, heyecanlanırsınız. İşte bu yoğun heyecan anında vereceğiniz kararlar size hata yaptırabilir. Fiyatın düştüğüne çok hızlı karar verip kağıdı alırsınız. Ama kağıt düşmeye devam edebilir. Ya da uzun bir süre tekrar çıkmak için sizi bekletebilir. Borsada fırsatlar hiç bitmez. Her gün ve her an bazı hisseler düşer bazı hisseler yükselir. Bu değişimi çok iyi takip etmeli ve sabırlı olmalısınız. Borsaya yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem belli hisse senetlerini takip etmenizdir. Özellikle de işlem hacmi yüksek ve sağlam hisseleri tercih edin.

Acemi borsacılar çok hızlı işlem yapar ve sürekli hisse değiştirir. Yani al-sat yaparlar. Bu da en büyük hatalardan biridir. Çünkü her alış ve satışta aracı kuruma komisyon ödersiniz. Ayrıca biraz beklediğiniz zaman görürsünüz ki hisse sattığınız rakamda daha da yükselmiş. Hatta ertesi gün ve haftalarda inmiş çıkmış ama en sonunda sattığınız rakamdan çok yüksek bir seviyeye ulaşmış. Bu yüzden asla acele etmeyin. Sadece takip edin. Elinizdeki hisse senedi için bir satış ve alış rakamı belirleyin. O rakamlarda alış satış yapın. 

Tecrübeli borsacılar çok iyi bilir ki "borsada fırsatlar bitmez". 

Borsaya yeni girdiyseniz ya da girmeyi düşünüyorsanız "Borsada Nasıl Kazanırım" isimli yazımı mutlaka okumanızı öneririm.

Hiç yorum yok