Hemen Oku

Power BI Nedir?Power Zeka

Power BI, Microsoft tarafından geliştirilen SaaS* teknolojisini kullanan güçlü, interaktif, görsel raporları ve çalışma alanlarını kısa sürede yapabilmeyi sağlayan bir iş zekâsı ve analitiği çözümüdür.

*Software as a Service– Kullanıcıların bulut tabanlı uygulamalara internet üzerinden bağlanmasını ve bunları internet üzerinden kullanmasını sağlayan bulut uygulamasıdır.

İş Zekası Çözümü Olarak Neden Power BI Kullanılmalı?
Gün geçtikçe kuruluşların çeşitli kaynaklardan elde ettikleri veriler artmakta, saklanan bu verilerin birleştirilerek ve yeniden yapılandırılarak karar vericilere okunabilir ve anlaşılabilir hale getirilmesini sağlayan Power BI, basit ve kullanıcı dostu ara yüzü ile de iş analistleri ve üst düzey yöneticilerin kolaylıkla kullanabileceği bir çözümdür.

Ayrıca Power BI, İş Zekâsı geliştiricileri tarafından kurumsal sistemlerde kullanılabilecek kadar güçlü ve olgunlaşmış bir yapıdadır.

Microsoft tarafından geliştirilmiş olmasının en önemli avantajlarından biri ise diğer Microsoft ürünleri ile entegrasyonudur.

Oluşturmuş olduğunuz bir raporu SharePoint’ te paylaşabilir, burada yapmış olduğunuz yetkilendirme ile kullanıcılara gösterimini sağlayabilirsiniz, ayrıca Excel‘ deki ya da MS SQL Server‘ daki verilerinizi Power BI ‘ a taşıyarak Power BI’ da bulunan onlarca görseli kullanarak verilerinizi daha anlamlı hale getirebilirsiniz.


Power BI Bileşenleri
Power BI genel olarak 6 bileşenden oluşur ve piyasada ayrı ayrı kullanılabilen bileşenlerdir. Bunların birleşimi Power BI ‘ ı oluşturmaktadır. Kısaca bu bileşenlerin neler olduğundan bahsedelim:

1)Power Query:
Genel olarak farklı kaynaklardan veri alıp, bunlar üzerinde düzenleme yapabilmenizi sağlayan İş Zekası (BI)  aracıdır. Excel’ e eklenti olarak yüklenir.

Power BI Desktop ‘ da karşılığı Edit Queries bölümüdür. Edit Queries bölümü, veriler üzerinde bazı işlemlerin yapıldığı (bağlama, birleştirme, filtreleme, çözümleme vb.) Power BI ‘ ın veri bağlantı teknolojisidir.


2) Power Pivot:
Veri modelleri oluşturmanıza, ilişkiler kurmanıza ve ayrıca hesaplamalar yapmanıza olanak tanıyan bir veri modelleme teknolojisidir. Power Pivot sayesinde yüksek performanslı büyük veri kümeleriyle çalışabilir, kapsamlı ilişkiler kurabilir ve kapsamlı (veya basit) hesaplamalar oluşturabilirsiniz.

Power BI, Power Pivot‘ ta bulunan yukarıda belirttiğim tüm özellikleri içerisinde barındıran bir yapıdadır. DAX fonksiyonları ile çeşitli hesaplamalar yaparak  Measure ve Column oluşturabilirsiniz.

Power BI ‘da DAX ile Measure ve Column Kullanımı başlıklı yazımı buradan inceleyebilirsiniz.


Ayrıca Power BI Relationships ekranından verileri oluşturan tablolarınız arasında ilişkiler kurabilir, yeni veri modelleri oluşturabilirsiniz.

Power BI’ da tablo ilişkilerini anlattığım, Power BI ‘ da Tablolar Arasında İlişki Kurma (Relationships) başlıklı yazımı buradan inceleyebilirsiniz.


3) Power View:
Excel’ de, SharePoint’ te, SQL Server’ da etkileşimli grafikler, haritalar ve başka görsel ögeler oluşturmaya yarayan ve verileri daha anlaşılır, düzenli hale getirilmesini sağlayan bir veri görselleştirme teknolojisidir.

Power BI ‘ ın veri görselleştirme bileşenidir. Bir veri kaynağına bağlanarak alınan bir ham veriyi interaktif hale getirmeye yarar.


4) Power Map:
Microsoft Bing Maps altyapısı ile oluşturulmuş, Excel’ eklenti şeklinde yüklenen bir bileşendir. Excel’ e girdiğiniz ülke/bölge/il/ilçe ve koordinatları verilerini 3 Boyutlu olarak haritalar üzerinde interaktif olarak görsellemenizi sağlar.

Power BI ‘ a entegre edilen bu özellik sayesinde bazı verilerinizi çok daha anlaşılır ve analiz edilebilir şekilde haritalar üzerinde raporlamanızı sağlar.


5) Power Q&A:
Tam olarak bir Türkçe karşılığı olmasa da, veri dilinde sorulara cevap veren bir motordur diyebiliriz.

Power BI’ da Q&A sayesinde çok güzel raporlar ortaya çıkabilmektedir. Aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi daha önce bu fonksiyon sadece Power BI Web ekranında yapılabiliyordu. Aralık 2017 güncellemesi ile artık Power BI Desktop (Masaüstü) ‘ tan da yapılabilmektedir.


6) Power BI Desktop:
Power BI ‘ ın kullanıcı dostu, güçlü ve sürekli güncellemelerle yenilenen masaüstü geliştirme aracıdır.



Power BI Bilesenler, Power BI Oluşturan Bileşenler - Power BI Nedir ?

Power BI ;
Power BI Desktop (Power BI Masa Üstü) :
Power Query , Power Pivot, Power View (Power Map bunun içerisinde yer alıyor diyebiliriz.) birleşiminden oluşan tüm bu çözümleri tek bir çatı altında toplayan kullanıcı dostu, güçlü ve sürekli güncellemelerle yenilenen bir masaüstü yazılımıdır.

Power BI Desktop Uygulamasi -Power BI Nedir ?


Power BI Desktop ‘ ta hazırlanan raporların, analizlerin yani genel olarak çözümlerin yayınlandığı ve kullanıcıya sunulduğu bölümdür. Power BI Desktop ‘ taki yapılan her çözümün tamamlayıcısı niteliğindedir. Buna bir örnek verecek olursak Power BI Desktop’ ta oluşturulan bir yetki rolünün kullanıcı atama işlemi Power BI Web bölümünde gerçekleştirilir.

Power BI’ da yetkilendirmelerle ilgili olarak Power BI’ da Roller ve İzinler (Row Level Security-Manage Roles) başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.


Genel olarak son kullanıcıların kullandığı ekrandır. Power BI Web bölümüne https://powerbi.microsoft.com/en-us/  adresinden ulaşabilirsiniz.


kaynak:okan pişkin

Hiç yorum yok