Hemen Oku

Borsada Ne Zaman Kazanırım?

Borsada para kazanmak da para kaybetmek de mümkün. Ancak borsada genellikle kaybedenler daha fazladır. Peki borsada birileri kazanırken neden birileri para kaybeder. Borsayla ilgilenen ve borsayı yakın eden biri olarak çok net söyleyebilirim ki borsa da para kazanmanın 3 altın kuralı vardır :

  1. doğru hisseyi seçmek
  2. doğru zamanda almak
  3. doğru zamanda satmak
Bu yazımda 3.maddeyi yani "doğru zamanda satmak" konusunu anlatacağım. Diyelim ki borsaya yatırım yapmaya karar verdiniz, doğru bir hisse senedi seçtiniz ve doğru zamanı bekleyerek doğru zamanda aldınız. Bundan sonra yapacağınız şey hisse senedini doğru zamanda satmaktır. Doğru zamanda satmak bazen karla bazen de zararla olabilir. Borsada  her işleminizde para kazanamazsınız. Ancak her borsaya giren yatırımcı çok kısa zamanda büyük paralar kazanma güdüsüyle hareket etmektedir. Bu para kazanma hırsı çoğu insanı çok büyük zararlara uğratmıştır. Pek çok insan evini arabasını satmış, bankadan kredi kullanmak zorunda kalmış ya da iflas etmiştir.
Lütfen borsaya kısa zamanda çok büyük paralar kazanma yeri olarak bakmayın. Öyle olsaydı herkes çok zengin olurdu. Hatta borsayı yıllardır takip eden ve bu işten para kazanan borsa yorumcuları, stratejistler ve yorumcular ülkenin en zengin insanı olmaları gerekmez miydi?

Borsayı bir kumarhane gibi değil gerçekten uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görmek lazım. Zaten borsadan para kazanan insanlar da borsayı yatırım aracı olarak gören insanlardır. 
Borsada hisse senedi seçerken pozisyonunuzu iyi belirlemelisiniz. Yani pozisyon, hisse senedini ne kadar süreyle elinizde tutacağınızdır. Kısa vade, orta vade ve uzun vade olarak hisse senedi pozisyonlarınızı belirlemelisiniz. 

Seçtiğiniz hisse senedini kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli olarak daha almadan belirlerseniz bu sizin için iyi bir yol haritası olur. Yani ne yapacağınızı, aşağı yukarı ne zaman al-sat-tut yapacağınızı bilirsiniz. Bu da çok büyük belirsizlikleri ortadan kaldırır.

Hisse senedini doğru zamanda satabilmek size her zaman kazandırır. Para kaybetseniz bile yine kazandırır. En azından sizi oluşabilecek çok daha büyük fiyat düşüşlerine girmeden satarak kurtulmanızı sağlar. Aldığnız hisse senedi için mutlaka bir stop loss seviyesi belirleyin. Stop loss la ilgili detaylı bilgi almak için burayı tıklayın

Elinizdeki hisse senedi trend altına inmeye başlayarak sert bir düşüş yaşıyorsa ve siz stop loss koymamışsanız panikleyerek hemen satmayın. Sabırlı olun ve bekleyin. Muhakkak düzeltme yapacaktır. Panik satışları özellikle de acemi borsacılara ciddi paralar kaybettirir. Daha önce de farklı yerlerde söylediğim gibi; " Borsa, sabırsız insanların, sabırlı insanlara para kaptırdığı yerdir"

Kısacası, sabırlı olun, beklemeyi bilin

Borsada para kazanmak istiyorsanız sabırlı olmak zorundasınız. Bu işin başka bir yolu yok.

Hiç yorum yok