Hemen Oku

İşten Eleman Çıkarma Nasıl Yapılır?

İşten eleman çıkartımı işlemi pek çok insan kaynakları uzmanının, müdürlerin ya da patronların kabusudur. İşe eleman alırken yaşanan tatlı heyecan yerini gerginliğe bırakır. Özellikle işten çıkarılacak personelin yüzüne işten çıkarılacağını söyleme anı oldukça kötü bir andır.

Bugüne kadar maalesef hiç istemesem de yüzlerce personeli işten çıkarttım. Bununla gurur duymuyorum kesinlikle ama bu da insan kaynakları yönetiminin bir parçası. Birçok insan kaynakları uzmanı arkadaşım ve seminerlerde soran farklı pozisyonlarda çalışan insanlar bana özellikle bu soruyu soruyor. İşten çıkarmayı nasıl yapıyorsunuz? Cevap olması için bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Bir çalışanı işten çıkarmak gerçekten de hoş bir durum değil. Bazı çalışanlar vardır işten çıkarıldığını duyduğunda hiç tepki vermez. Bazı çalışanlar sürekli neden işten çıkarıldığını ve neden kendisinin olduğunu sorar. Bazı çalışanlar da şiddetli tepkiler verir ve şirkete karşı tehditler savurur. En son yazdığım profil en az rastlanan durumdur. 



İşten çıkarma için çalışanınızı çağırdığınızda ona çok kibar ve yumuşak davranın. Bazı müdürler işten çıkarma yapacağı zaman karşısındakini gerebiliyor. Bu size hiç bir şey kazandırmaz, aksine işinizi zorlaştırır. İşten çıkarılacak personele onun aslında kişi olarak iyi bir insan olduğunu ancak çalışma şeklinin, verimliliğinin ya da işleyişin uymadığını söyleyin. Kendinizi işten çıkarılacak kişinin yerine koyun. Tam bu noktada kendinize nasıl davranılmasını isterdiniz gözünüzün önüne getirin. İşten çıkaracağınız kişiyi rencide etmeyin ve kırmayın.

İşten çıkarılacak çalışan eğer sessiz kalıp hiç bir yorum yapmadan müsaade isterse bilin ki çok kısa zamanda sizden (şirketinizden) intikam alacaktır. Tabii ki yüzde yüz değil. Ancak bugüne kadar sessiz çalışanlar şirketi hep mahkemeye verdi. Ya da ihtar gönderdi vb şeyler yaptı. Yani edindiğim tecrübe bunu gösterdi. Bu yüzden çalışan eğer sessiz kalıp heme kalkarsa izin vermeyin ve onu konuşturmaya soru sormaya teşvik edin. İçindekileri ne kadar dışarı atarsa intikam duygusu azalır.

İşten eleman çıkarmada önemli bir husus da yaptığınız işte çıkarma işini kanunlara uygun yapın. Yoksa döner dolanır yine sizi bulur. Üç beş kuruş tazminattan kaçayım derken çok daha büyük bedeller ödemek zorunda kalırsınız. Denizden kaçarken , gölde boğulmayın.

Bir çalışanınızı eğer satış performansı düşük diye işten çıkaracaksanız, ona başka bir sebepten dolayı işten çıkarılacağını söylemenizi tavsiye ederim. Çünkü olay iş mahkemesine taşındığında iş kanunu satışların düşük olması haklı işten çıkarmayı hiç bir şekilde desteklemiyor. En iyisi başka bir gerekçe bulmanız. 

Çalışanı haklı sebeplerle işten çıkaracaksanız muhakkak en az iki şahit gösterin. Ayrıca usulsüz işlemleri olabildiğince tutanak altına alın. Elinizde yazılı belge ve delil olur. 




Hiç yorum yok