Hemen Oku

Stresli Meslekler

Genellikle, hava trafik kontrolörü doktor ya da diğer sağlık hizmeti uzmanları polis memuru ve itfaiyeci gibi bazı mesleklerin özellikle stresli olduğuna inanılır. Çalışma arkadaşlarına saldırılar ve öldürülen postacı vakalarının kamuoyunda geniş yer bulmasının ardından postacıların mesleğine olan ilgi artmıştır. Bu durum argo bir terim olan "posta gidiyor"un ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Belirli mesleklerin özellikle stresli olduğu doğru mudur? Elbette bunu destekleyen kanıtlar vardır. Örneğin hava trafik kontrolleri ile ilgili bir çalışma, tıp doktorları hemşireler gibi onlarında gerçekten işe dayalı stresi yüksek düzeyde yaşadıklarını göstermiştir. Benzer şekilde diş hekimlerinin de mesleki stres seviyesinin yüksek olduğu görülmüştür. Üst düzey yöneticilerin ve iş idarecilerinin de son derece stresli işlere sahip olduklarına inanılmaktadır.

Fiziksel tehlikeler içerdiği için polis memurlarının ve itfaiyecilerin işleri streslidir. Polislerin ve itfaiyecilerin günlük işlerine bakıldığında maruz kaldıkları tehlikelerin her biri özellikle stres yaratmaktadır.

Bilindiği gibi stresin olumlu etkileri de vardır. Aynı durum polis ve itfaiyecilerde de görülmüştür. Polis ve itafiyecilerin yaşadıkları stresin aslında onları işlerine motive ettiği ve işlerini zenginleştirdiği tespit edilmiştir.

Mesleki stresi ölçmek için bir kişinin mesleğine ya da ünvanına bakarak karar vermek yanlıştır. Çok stresli bir meslekte olup da daha düşük seviyede stres yaşanabilir. Ya da tam tersi yaşanabilir. Düşük stres seviyesinde bir iş yapan kişi yüksek stres yaşayabilir. Bu durum o kişiye bağlı olarak değişir. Kimi insanlar stresi iyi yönetebilirken kimi insanlar da stresi iyi yönetemez. 

Hiç yorum yok