Hemen Oku

Konya'dan İlginç bir girişimcilik öyküsü

Konya'da yaşayan Tahsin Tosun, eşi kansere yakalanınca eşini tekrar sağlığına kavuşturmak için farklı çareler aramış ve en sonunda bahçesinde Aronya isimli bir bitkiyi yetiştirmeye başlamış. 

Bu sırada yetiştirdiği Aronya bitkisi sayesinde kendi işini kurma fırsatı bulmuş. Aronya, mor renkli, antioksidan açısından zengin, çalışda yetişen üzüme benzeyen bir meyve. Ayrıca sağlığa da faydalı.


Tahsin Tosun ilk etapta Ukrayna'dan 200 adet fidan getirtiyor. Ardından Sarayönü ilçesine bağlı Kurşunlu mahallesinde 6 dekarlık alana bahçe kuruyor. 

İlk başlarda amacı sadece eşinin sağlığını kazandırmakken sonrasında bunu bir iş haline çevirip daha da büyütüyor. Tabii ki eşi sağlığını kazandıktan sonra işini büyütüyor.

Tahsin bey şu anda taleplere yetişemiyor ve fidan sayısını 1200 e çıkarıyor. Yapmış olduğu diğer işi olan inşaat malzemeleri satışını tamamen bırakıyor. Sadece Aronya yetiştiriciliğine devam ediyor.



ARONYA MEYVESİ NEDİR, NASIL YENİR?  (ARONYA HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?)

Küçük ölçekli bir bahçede üretim yapmasına rağmen gelirinin gayet iyi olduğuna dikkati çeken Tosun, şunları söylemiş:

"Aronya yetiştiricileri, dekar başına Türkiye'de yetiştirilen diğer bitkilerin tamamından daha yüksek gelir sağlıyor. Şu anda kilosunun perakende satış fiyatı, yaş olarak 120 lira, kurusu ise 380 lira.

Biz dört kişilik bir aileyiz ve yıllık geçimimizi çok rahat bir şekilde tamamen aronyadan sağlıyoruz. Aynı zamanda bunun sirkesini, reçelini de üretiyoruz. Dondurulmuş olarak da satıyoruz. Altıncı yılımızda bu sene bitki başına verimimiz 4 kilo civarında. Toplamda 5 ton meyve çıkacak."

Eşinin sağlığı için yetiştirdiği 'aronya' ile iş sahibi oldu
Türkiye'de meyvenin yeni yeni tanınmaya başladığını dile getiren Tosun, Avrupa ülkelerinde, ABD'de, Rusya'da ve Balkan ülkelerinde çok ciddi miktarda yetiştirilerek tüketildiğini anlattı. 

Eşinin sağlığı için yetiştirdiği 'aronya' ile iş sahibi oldu
Meyvenin insan sağlına olumlu etkilerini anımsatan Tosun, şöyle devam etti:

"İçerdiği antioksidan, antosiyanin ve fenollerle bu meyve insan sağlığına iyi geldiği belirtiliyor. Özellikle son yıllarda yaşadığımız pandemi nedeniyle insanların bağışıklık sistemine ve sağlığa verdiği önemle bu meyve ön plana çıktı.


Eşinin sağlığı için yetiştirdiği 'aronya' ile iş sahibi oldu 
Aronya bir sağlık meyvesi. Bizim keyif aldığımız kiraz, kayısı gibi keyif alarak yediğimiz meyvelerin dışında kekremsi, ağızda burukluk bırakan bir tada sahip.

Aronya, antioksidan şampiyonu diyebileceğimiz en yüksek antioksidan derecesine sahip olan meyvedir."

Küçük ve siyaha yakın mor aronya meyvelerini taze tüketmenin yanında meyve suyunu, tozunu, reçelini de damak tadına göre şekillendirilip tüketilebilir.

Aynı zamanda aronya bitkisinin metabolik sendrom ve benzeri etkilerle damar tıkanıklığına karşı etkisinin 2 ay günde 3’er bardak kullanımla ortaya çıktığı ve ciddi risk azalttığı; insan vücudunda damar tıkanıklığı tehdidini arttıran faktörleri azalttığı gösterilmiştir.

Hiç yorum yok