Hemen Oku

Şirket İçi Problemler Nasıl Çözülür

Şirket İçi Problemler Nasıl Çözülür?

 Bir işyerinde problemler tamamen bitmez. Biri çözülür diğeri başlar. Yeni problemler ortaya çıkar. Bu yüzden problemleri nasıl karşılamalı ve nasıl bir çözüm yolu izleyeceğimiz çok önemli. 

Problem ne olursa olsun, çözüm sorunun kaynağına inmekte yatıyor. Şirkette bir sorun varsa bunu çözecek kişi yöneticidir. Ya da çözmesi gereken kişi yönetici ya da yöneticilerdir. Bu da ancak yöneticinin o sorunu doğru kavrayabilmesi ve sorunu çözebilmek için sorunun kaynağına inmesiyle mümkün olur. Hiç birimizin elinde bir sihirli değnek yok. Dokunduğumuz anda durumu değiştirebilelim. Bu yüzden yöneticinin sorunu sorun olarak ele alıp, disiplinli, sistematik sabırlı bir biçimde ve çözüm için çalışması gerekir. İşte size yıllardır uyguladığım ve her zaman işe yaramış problem çözme teknikleri :

  1. Bir problemli bir konu varsa, konuyu normal işlerinizden ayırarak, özellikle bu konu için çalışma başlatın. Çözüm için bazen tek başınıza çalışmanız yetmeyebilir. Bu durumda o konuyla ilgili kişileri de çalışmaya dahil edin. Burada en önemli şey, sizin disiplininiz, düzeniniz, sabrınız ve tutumunuzdur. Çözüm çalışmasına ciddiyetle yaklaşın. O zaman ekibinizde ki kişilerde aynı özeni gösterecektir.

  2. Çözüm çalışmasına muhakkak bir bitiş tarihi belirleyin. Bitiş tarihi belli olmayan işler uzamaya mahkumdur. 

  3. Çözüm için 5N+1K tekniğini de uygulayabilirsiniz. Ne,nasıl,ne zaman, nerede,neden + Kim/kime/kiminle. Bu sorular araştırmanızı derinleştirip, daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlar. Daha çok bilgi, daha sağlıklı ve hızlı çözümler sunar.

  4. Unutmayın her problemin bir sebebi vardır. Problemin sebebini sorgulayarak bulabilirsiniz. Ancak büyük problemlerin birden fazla sebebi vardır. Bu sebepleri bulup ortaya çıkarmanız ve çözmeniz gerekir. Kısacası,  problemin kaynağına kadar inmelisiniz.

  5. Karşılaştığınız problemi sır gibi saklamayın. Diğer yönetici arkadaşlarınızla durumu paylaşın. Benzer bir sorunla daha önce karşılaşmış bir yönetici, size çok kısa yoldan pratik bir çözüm sunabilir. 


Problem çözme konusunda önemli diğer bir nokta da; probleme sebebiyet veren çalışanlar var ise onların da bu probleme nasıl sebebiyet verdiğini ve bundan sonrasında problemin yinelenmemesi için neler yapılması gerektiğini net bir şekilde belirlemeniz ve önlem almanızdır.


Hiç yorum yok