Hemen Oku

İŞ HAYATINDA KİRPİLER VE TİLKİLER

Isaiah Berlin, eski Yunan masallarına dayanarak yazdığı denemesi “Kirpi ve Tilki”de insanları ikiye ayırır.Kirpiler ve Tilkiler.Konumuza geçmeden önce hikayeyi paylaşayım.Hikaye ormanda yaşayan uyanık tilki ile kendi halinde yaşayan kirpi arasında geçiyor.

Kirpinin tek bir numarası vardır.Tilkinin ise bir sürü numarası vardır.Tilki defalarca kere kirpiye faklı stratejilerle saldırabilecek kadar kurnaz bir hayvandır.Kirpinin yuvasının etrafında dolanarak saldıracak en uygun anı kollar.Tilki, hızlı, güzel, parlak ve çabuktur.Saldırıyı kazanmaması için hiçbir sebep görünmemektir.
Kirpi ise tam olarak neye benzediği belli olmayan çirkin, yavaş hareket eden ve tuhaf bir hayvandır. Bütün gün tek yaptığı ağır ağır gezerek yemek aramak ve yuvasının etrafında dolaşmaktır.

Tilki izlerin kesiştiği yerde pusuya yatmış beklemektedir.Derken kirpi görünür.Şimdi yakaladım seni diyerek üstüne atlamayı düşünür.Tehlikeyi sezen kirpi, “Hey Allahım, ne zaman akıllanacak bu hayvan der.Sonra da kapanıp, her tarafından sivri okların çıktığı bir top haline gelir.Bunu göre tilki saldırısını yine iptal edip, ormana doğru çekilir ve bir sonraki saldırısını planlamaya başlar.

Buradan şöyle bir sonuç çıkarmıştır Berlin.Tilki aynı anda bir çok şeyin peşindedir.ve dünyayı tüm karmaşıklığı içinde algılar.Ona göre tilki algılarını tek ve bütünlüklü birvizyon geliştirecek şekilde birleştiremediği için, dağınıktır ve birçok kademede harekete geçer.



Oysa kirpi, karmaşık bir dünyayı her şeye yön veren ve her şeyi birleştiren bir kavram etrafında ele alır.Dünya ne kadar karmaşık olursa olsun, tüm tehditleri ve açmazları basit fikirlere dönüştürür(kirpi fikri).Kirpi için kirpi fikriyle bağlantılı olmayan hiç bir şeyin anlamı yoktur.Bu da ona güvenli ve tok bir hayat sunmaktadır.
Tilkiler için aynı şeyi söylemek mümkün değildir.Çünkü tilkinin belli bir odağı yoktur.Aynı anda bir çok şeyi yapmaya çalıştığı için önündeki fırsatları da kaçırabilmektedir.

Bu hikayeyi iş hayatına uyarlayacak olursak çok basit bir sonuç elde ederiz.İşine odaklanan ve başka şeylerle meşgul olmayan insanlar daha başarılıdır.

Çok akıllı bazı insanları, diğer bazı çok akıllı insanlardan ayıran en temel özellik de işte budur.Odaklanabilme.
Tarihten de birkaç örnek verebiliriz.Einstein, “Görelilik”,Freud, “Bilinçaltı”, Darwin “Doğal Seleksiyon”, Edison “Ampulün icadı” vb..

Bu başarılı insanlar da aynı kirpiler gibi en temel şeyleri algılayıp, diğer şeyleri boş vermişler.
İş hayatında da başarılı olabilmenin temel kurallarından biri işimize odaklanmak ve başka diğer şeylerle fazla uğraşarak vakit ve enerji kaybetmemektir.

Günümüzde ne yazık ki çok fazla zaman tuzağı var.Bunlara dikkat edelim.Öncelikle bunları fark edelim.Sadece en önemli işlere odaklanalım ve daha çok çalışalım.Türk toplumu olarak buna çok ihtiyacımız var.



Hiç yorum yok