Hemen Oku

İş Planı Sunumu İçin Tavsiyeler



İş planınızı titizlikle ve dikkatli bir biçimde hazırladınız.Artık iş planının son aşaması olan iş planı sunumuna geldiniz.İş planı sunumu, iş planınızın üçüncü şahıslarla paylaşılmasıdır.İş planı sunumu da aynı iş planı hazırlığında olduğu gibi yine titizlikle hazırlanılması gereken bir çalışmadır.İş sunumunun iş fikriniz veya yapmakta olduğunuz iş için önemi çok büyüktür.İşinizi kurmak ya da geliştirmek için kullanılacak ve belkide finansman sağlamak için banka ile paylaşılacak onların etkilenmesini sağlayarak sizinle sıcak ilişkiler kurmalarına zemin oluşturacaktır.

Bu amaçla hazırlanacak iş planı sunumunun hem çok kaliteli olması hem de dinleyicilerde etki yaratması gerekir.
İş planı sunumu çok önemlidir ancak sunum biçimi olarak şekil değişikliği yapmaya gerek yoktur.Yani diğer sunum şekilleri gibi olması yeterlidir.Normal sunumda olduğu gibi dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var.

Süre
Dinleyicilerin sıkılmamaları, dikkatlerinin dağılmaması ve sunuma olan ilgilerinin kaybolmaması için iş planı sunumunun maksimum 30 dk ile sınırlamakta fayda var.

Sizi Kimler Dinleyecek
Her sunumun amacı, içeriği ve katılımcıları farklıdır.Sadece iş planı sunumunda değil, her sunumda yapılması gereken önemli bir hazırlık, sunumunuzu kim dinleyecek bilmelisiniz.Eğer konu iş planı sunumu ise kimler katılacak önceden tanımanızda büyük yarar var.Katılımcılar hakkında bilgi toplayın.Onları etkilemek için birçok ipucuna sahip olurunuz.

Sunuma Hazırlık
Alexander Graham Bell'in de söylediği gibi "Başarının sırrı herşeyden önce iyi bir hazırlıktır".Sunuma ne kadar çok hazırlık yaparsanız emin olun sunumunuz o kadar iyi geçecektir.(Binlerce kez sunum yapmış biri olarak bunu garanti ediyorum).Sadece sunumdaki konulara değil, sunumun açılışına ve kapanışına da hazırlık yapmanızı tavsiye ederim.



Sunumunuzu Yazın
İş planı hazırlarken çok uğraştınız epeyce zaman harcadınız ve konuya hakim olduğunuzu düşünüyorsunuz.Bu duygu size yanlış yaptırabilir.Yani anlatacağınız şeyleri mutlaka yazılı hazırlayın.Bunun için Power Point programı çok idealdir.Power Point hem pratik hem de şık sunular yapabileceğiniz bir programdır ve her bilgisayarda yüklüdür.Sunum için kullanabileceğiniz farklı programlar da var ancak dediğim gibi poer point yeterlidir.
Önemli açıklamaları ve konu başlıklarını koyu punto ile yazın.Sayfalarınız çok fazla yazı, tablo ve rakam içermesin.

Anlatım
Sunumunuzu sanki bir arkadaş grubunda sohbet edermişcesine yapın.Yani iş planı sunumunu arkadaşlarınızla konuşuyormuş gibi yapın.Konferanshavasında yaparsanız hem samimiyetsiz hem de sıkıcı bir hava oluşabilir.Sunumunuz monotonlaşabilir.Monotonluk dinleyicilerin dinlememesine ve ilgi kaybına sebep olur.Eğer siz enerjinizi yüksek tutarsanız, enerjiniz dinleyicilere de geçecek ve iş planı sunumunuz dinlenme açısından başarıya ulaşacaktır.

Görsel Araçlar
Sunumunuzu asla bir bilgisayar ekranında yapmayın.Mutlaka bir sunum cihazı yani projeksiyon kullanın.Sunumunuzun içerisinde resimlere de yer verin.Resimler daha çabuk algılanır ve farklı bir etki yaratır.Tabii ki sunumunuz sadece resimlerle de oluşmamalıdır.Ara ara kullanmanızda yarar var.

Prova 
İş planı sunumunuzu mümkün olduğunca prova edin.Bu provalarda arkadaşlarınızı, ailenizi kullanabilirsiniz.Ya da kimseyi bulamıyorsanız benim yıllar önce yapmış olduğum, yastıklara ya da aynanın karşısında kendinize da yapabilirsiniz.Bazı insanlarda topluluk içinde konuşma ya da sahne fobisi vardır.Bunu yenmeniz için daha önce yapacağınız provaların sizi rahatlatmak da etkisi çok olacaktır.

Sunumu Siz Yapın
Yukarıda bahsettiğim gibi bazı insanlar sahneden ya da topluluk karşısında konuşma korkusu vardır.Ama unutmayın bu sunum sizin sunumunuz.Yani bir başkasına yaptırırsanız, aynı etkiyi yaratmayabilir.Çünkü iş planını siz hazırladınız.

Gördüğünüz gibi iş planı hazırlamak kadar bu iş planını üçüncü şahıslara sunmak da bir o kadar önemli.