Hemen Oku

İşe Eleman Seçerken Altın Tavsiyeler

Şirketler için hiç şüphesiz en önemli kaynak insandır. Bunun bilincinde olan şirketler işe alım sürecini çok iyi planlayıp yönetiyorlar. Ancak insana yatırım yapmayan ya da çok önemsemeyen şirketler ise işe alım sürecine girmeden, hiç bir plan ve hazırlık yapmadan birilerinin önerisi ile mülakat bile yapmadan işe alım yapıyor.

İşe eleman alırken çok titiz davranmalısınız. Çok sayıda adayla bire bir yüz yüze mülakatlar yapmalısınız. Pozisyona göre mülakat haricinde sınav da yapmalısınız. 

İşe alım yaparken belirlediğim çok önemli tavsiyeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu tavsiyeler her yerde bulabileceğiniz sıradan tavsiyeler değil. Umarım işe alım döneminde bu tavsiyeleri hatırlarsınız ve işinize yarar.

  • İşe alım sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu bana göre tüm adaylara objektif yaklaşmaktır. Bu süreçte işe alım yapılacağını duyan tanıdıklarınız size aday önerir ve bu aday referanslı olduğu için sizin henüz tanımadığınız diğer adaylardan daha avantajlı konuma gelir. Lütfen bu konuya özen gösterin. Tüm adaylarla tarafsızca görüşün.
  • İşe alım sürecinde dikkat edilmesi gereken başka bir konu, tek bir mülakatla süreci sonlandırmayın. Sizin haricinizde başka yöneticilerle de mülakat ayarlayın. Herkesin değerlendirmelerini alın. En son kararı siz verin.
  • İşe alım sürecinde dikkat edilmesi gereken bir husus çoğumuzun bildiği ama uygulamadığı bir gerçeğe dikkat edin. Görüşmenin ilk 10-15 saniyesinde adayla ilgili ilk ön izlenimlerimizin görüşme boyunca devam etme eğiliminde olmasıdır. Yani ilk saniyelerden itibaren bilinç altımız bizi yönlendirir. Buna dikkat etmeliyiz. İlk saniyelerde karşımızdaki kişiyi bir şekilde sevmişsek görüşme bitene kadar sevebilmek için ona anlamlar yükleriz. Sevmemişsek görüşmeyi muhtemelen erken bitirme çabası içinde oluruz. 
  • İşe alım sürecinde dikkat edilmesi gereken konu,en iyi ve sizin için en doğru adayı bulmaya çalışın. Bunun için adayın niteliklerini çok iyi belirleyin ve asla kaliteden ödün vermeyin. Doğru kişiyi bulana kadar aramaya devam edin. İtiraf etmeliyim ki benim bile taviz verdiğim dönemler olmuştur.
  • İşe alım sürecinde dikkat edilmesi gereken konu, siz de şirketi ve işi adaya çok net bir şekilde anlatın. Neden sizinle çalışmalı sorusunu yanıtlayın ki şirketinizde olmak için heveslensin. Ben mülakatlarımda her şeyi detaylı bir biçimde ve ballandırarak anlatarak adaylarda iştah uyandırırım. Ballandırarak derken yanlış anlaşılmasın bir şeyler uydurarak yalanlar söyleyerek değil. Sadece doğruları söyleyerek yaparım. 
  • İşe alım sürecinde dikkat edilmesi gereken bir tavsiye vermek istiyorum. İşe alım yapılacağı zaman iş arama sitelerinden faydalanıyoruz. Bu dönemde sadece iş arama sitelerini değil, aynı zamanda linkedin, google+, facebook gibi sosyal medya araçlarını da kullanmanızı tavsiye ederim. Hiç ummadığınız yerlerden harika CV ler size ulaşabilir.
Bir işe alım döneminde yaşadığım bir olay olmuştu. İşe alım yaptığım şirket yetkililerine adaylarla ilgili detaylı raporlar hazırlayıp sundum. İncelediler ve bir karara varmak üzereydiler. Tam o anda şirketin bu işlerle ilgilenmeyen patronu bana bir adayla ilgili çok kilit bir soru sordu ve bunun üzerine en güçlü birinci aday, en güçlü üçüncü aday konumuna geriledi. Aslında patron bizi uyarmak için sormamıştı. Sadece üç yöneticinin de gözden kaçırdığı tek bir şey sormuştu.
İşte bu yüzden mülakat birden fazla mülakatçı tarafından yapılmalıdır diyorum.

Hiç yorum yok