Hemen Oku

Nasıl İş Bulurum?

Korona virüs salgını sebebiyle iş hayatının adeta durma noktasına geldiği bu günlerde, hem dünyada hem de ülkemizde çok sayıda insan işsiz kaldı maalesef. Piyasada çok fazla iş seçeneği de olmadığı için bu günleri bekleyerek geçiriyoruz. Beklediğimiz şey, salgının durması ve hayatın normale dönmesi. Bu bir süreç ve muhakkak geçecek. Hepimiz tekrar işlerimize döneceğiz. Her ne yapıyorsak kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Çok iyi biliyoruz ki şu an da iş bulmak neredeyse imkansız. Peki piyasada iş yok diye iş aramayacak mıyız? Ya da kendimizi üzüp, moral ve motivasyonumuzu düşürecek miyiz? Kesinlikle hayır. Asla iş arayışından vazgeçmeyeceğiz. CV mizi güncelleyip başvurulara devam edeceğiz. Hepimizin bildiği bazı iş arama siteleri var. Bana sorarsanız veri tabanı en güçlü iş arama sitesi https://www.kariyer.net/ ardından https://www.secretcv.com/ ve https://www.yenibiris.com/ geliyor. İş arayan arkadaşlarım, mutlaka bu sitelerde CV nizi oluşturun ve veri tabanına kaydedin. Eğer CV niz varsa güncelleyin. Güncelleme yapmanız son derece önemli.
Çünkü CV nizi güncellediğinizde tarihi güncellemiş oluyorsunuz. Eleman arayan işverenler, iş arama sitelerinin veri tabanını tararken sistem otomatik olarak en güncel CV leri öne taşıyor. 

İş arama sürecinde diğer önemli bir husus da başvurularınıza "Ön Yazı" eklemenizdir. Bazen arkadaşlar benden bu konuda yardım istiyor. Hocam, benim için bir ön yazı yazar mısınız diye. Cevabım hayır oluyor. Çünkü ön yazı tamamen kişiye özeldir. Bu yüzden kendi özgün anlatımınızla, dürüstçe ve aşırıya kaçmadan üç beş satırlık bir yazımla kendinizi anlatın. Hepsi bu kadar. İnternetten de fikir alabilirsiniz. Ön yazı örneklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Cep telefonunuza iş arama sitelerinin mobil uygulamalarını yükleyin. Yeni bir bildirim gelmiş mi ya da yeni bir ilan yayınlanmış mı diye ikide bir bilgisayarı açıp bakmanıza gerek kalmaz.

Bu aralar iş arama sitelerinde de fazla ilan yayınlanmadığını görüyorum. Sakın karamsarlığa kapılmayın, takibe devam edin. Hayat normale döndüğünde ilanlar coşacak. Ayrıca iş arayan arkadaşlarıma bir tavsiyem var. Sayfa düzeni iyi, okunaklı ve detaylı bir CV oluşturun Word programında. Oluşturduğunuz bu CV yi çalışmak istediğiniz şirketlerin İK birimlerine gönderin. İK biriminin mailini bulamadıysanız, şirketin iletişim mailine gönderin. Bunu muhakkak yapın. Tecrübeyle sabittir. Eleman ihtiyacımız olmadığı dönemlerde bu şekilde gelen bize gelen CV leri hiç unutmazdık.
Eleman ihtiyacı oluştuğunda aklımıza hemen bu CV ler gelirdi ve adayları görüşmeye çağırırdık. Üşenmeyin arkadaşlar size yararı olacak.

İş arama sürecinde kullanabileceğiniz, benim de çok sevdiğim ve aktif olduğum bir platform daha var. Linkedin de çalışan kişiler, kendi şirketleriyle ilgili eleman ihtiyaçları olduğunda ilan verir. Uzun süredir ben de bu platform üzerinden çok sayıda iş ilanı yayınladım. Linkedin de beni de ekleyip paylaştığım iş ilanlarını görüntüleyebilirsiniz.

İş arama süreci uzadığında ister istemez motivasyon düşüklüğü ve isteksizlik başlar. Nasıl olsa aramıyorlar, çağırmıyorlar, geri dönmüyorlar vb. Asla moralinizi bozmayın asla. Motivasyonunuzun düşmesine izin vermeyin. Bu dönemde insan biraz daha içine kapanır. İçinize kapanmayın tam tersi dışarı açılın. Arkadaşlarınızı daha çok arayın, utanmadan çekinmeden "İş arıyorum" deyin. Network ünüz sadece bu zamanlarda değil her zaman size lazım olacak, unutmayın. Kendinizi adeta dünyaya duyurun . Cümle alem sizin işsiz olduğunuzu ve iş aradığınızı bilsin. Hiç ummadığınız insanlardan harika iş fırsatı gelebilir.

Sizin için yapabileceğim bir şeyler olursa bana çekinmeden ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok