Hemen Oku

Nakit Akış Yönetimi Nedir?

Cash Flow, ya da nakit akışı belirli iki dönem arasında şirketin nakit durumlarında meydana gelmiş olan değişimlerdir. Şirketin hizmet verdiği alanlarda nasıl nakit temin ettiğini ve temin edilen nakitler ile ne yapıldığına dair raporlar hazırlanır. Bu raporlar sayesinde şirketler belirlenen dönemin başında ve sonunda ellerinde bulunan nakit miktarlarını görebilir.
Geleceğe dair nakit ihtiyaçlarını hesaplamak son derece kolaydır. Nakdin işletme içine ve dışına akışından yola çıkarak tahmini nakit ihtiyacı hesaplanabilir.
İşletme Nakit İhtiyacı  = Firma Faaliyetlerinden ve Müşterilerden Tahsil edilecek nakit miktarı – (İşletme Masrafları + Mal ve Hizmet Sağlayanlara Ödenecek Nakit)
İşletmelerin istikrar sağlayabilmesi ve nakit akışını pozitif yönde arttırabilmesi yapılması gereken bazı hamleler ve alınması gereken önlemler vardır. Belli sürelerde yapılan düzenli bir stok sayımı, geleceğe ait ödeme hesaplaması gibi raporlar, sizlerin olağan dışı durumlar haricinde rahat etmenizi sağlar. Her ay başı yapılan bir nakit planı sayesinde daha iyimser rakamlarla karşılaşırsınız. Tek seferlik hizmetler yerine toplu paket hizmetlerine yönelerek vakitten tasarruf ettiğiniz gibi nakit yönetiminde de pozitif yönde gelişme sağlarsınız. Örneğin; yapacağınız ofis malzemesi alışverişlerini tek bir yerden toplu şekilde yapmanız sizlere hem ofis ihtiyaçları için indirim avantajı sağlar hem de araştırma sürecinde geçireceğiniz vakitten ve enerjiden tasarruf ettirir. İnternet üzerinden yapılacak basit bir ofis malzemesi alışverişi sayesinde insan gücü, araç ve yol masrafından tasarruf edilebilir.
Nakit akışına etki eden bütün kalemlerde doğru yöntemleri seçmek işletmelerin asıl amacı olan sürdürülebilirliği sağlar ve bu sayede değer arttırımı, çalışanlara ve topluma hizmet, ülkeye katkı gibi temel amaçlar gerçekleştirilmiş olur.



avansas