Hemen Oku

En Zor Mülakat Soruları ve Cevapları

İşe alım aşamasında mülakatlarda zor sorular sorarak en akıllı insanları seçmeye çalışmasıyla bilinen Microsoft şirketinden esinlenen başka şirketler, Microsoftun birkaç adım önüne geçmeye çalışmışlar. En sonunda aşağıdaki soruları sormaya başlamışlar adaylarına.

Hadi bakalım herkese zihin açıklığı diliyorum :

1  Neden bira kutularının altı ve üstü ortasından daha dardır ?

2  Fuji dağını taşımak ne kadar zaman alırdı?

3  Bir koridorda üç tane elektrik düğmesi var. Bunlardan biri, koridorun sonundaki bir odanın ışığını  açıp kapamaya yarıyor. Odanın kapısı kapalı ve içerideki ışığın açık olup, olmadığını göremiyorsunuz. Bu üç düğmeden hangisinin odanın ışığını açıp kapadığını bulmanız gerekiyor. Odaya yalnızca bir kez gidip gelerek bunu nasıl yaparsınız?

4  İki kişilik bir oyun oynuyorsunuz. Dikdörtgen şeklinde üstü boş bir masa ve sınırsız sayıda madeni para var. Oyuncular masanın üstüne sırayla birer madeni para koyuyorlar. Oyunun tek bir kuralı var : Koyduğun para daha önceden konmuş olan paralara dokunmayacak. Masada yer kalmayana kadar, rakibinizle paraları birer yerleştireceksiniz. Elindeki parayı başka bir paraya dokunmayacak şekilde yerleştiremeyen ilk oyuncu oyunu kaybeder.

5  Yüz altın paradan oluşan bir hazine var ve bir adada bulunan beş korsan bu altınları aralarında bölüşecekler. Ganimet şu kurala göre paylaşılacak : En yaşlı korsan nasıl bölüşecekleriyle ilgili teklifte bulunacak ve bu teklif oylanacak. Eğer korsanların en az yarısı  kabul ederse, altınlar o şekilde bölüşecek. Aksi taktirde, en yaşlı korsanı öldürüp aynı şekilde devam edecekler. Geriye kalanların yaşlısı kendi teklifini sunacak ve oylama sonucunda aynı kurala göre en yaşlı korsan öldürülecek ya da altınlar paylaşılacak. Bir teklif üzerinde anlaşılana kadar böyle devam edilecek. En yaşlı korsan siz olsaydınız, nasıl bir bölüşme önerirdiniz? (korsanların hepsi olabildiğince mantıklı ve açgözlü davranıyor ve hiç biride ölmek istiyor.)

6  Bir lisede okulun son gününde şöyle bir oyun oynama geleneği var : Bütün öğrenciler koridora çıkıp, başta hepsi kapalı olan dolaplarının önünde sıralanıyorlar. İlk düdük sesinde öğrenciler bütün dolapları açıyorlar. İkinci düdükte, sıralamada ikinin katı olan dolapları kapatıyorlar( yani 2. 4. 6. ..... dolaplar kapanıyor) Üçüncü düdük duyulunca üçün katı olanlarda değiştirmece yapılıyor. Değiştirmece, açık dolapların kapanması, kapalı olanların da açılması anlamına geliyor. Dördüncü düdükte dördün katı olan dolaplar, beşinci düdük beşin katı olan dolaplarda değiştirme yapılıyor ve bu böyle sürüp gidiyor.
Fazla zor olmaması için 100 dolabı olan küçük bir okul olduğunu varsayalım. 100 üncü düdük sesinde 100 numaralı dolabın yanındaki öğrenci (yani tek bir öğrenci) dolapta değiştirmece yapıyor. Bu durumda kapağı açık olan kaç dolap vardır?

Elinizde farklı uzunluklarda iki fitil var. İkisinin de yanma süresi bir saat. Ama bu fitiller tam olarak özdeş değil ve sabit bir yanma hızları yok. Bazı kısımları daha hızlı, bazı kısımları daha yavaş yanıyor. Bir çakmak ve bu iki fitili kullanarak, 45 dakikalık süreyi nasıl ölçersiniz?

Daire şeklinde bir gölün tam ortasında, bir kayığın içindesiniz. Gölün kıyısında, size kötü şeyler yapmak isteyen bir hayalet var. Hayaletin kayığı yok ve yüzme bilmiyor. Kıyıya varabilirseniz ve hayalet vardığınız noktada değilse karada ondan daha hızlı koşup kurtulabiliyorsunuz.

Problem şu : Hayaletin koşma hızı kayığın en yüksek hızının dört katı. Hayalet çok keskin gözlere sahip., hiç uyumuyor ve son derece mantıklı. Sizi yakalamak için elinden geleni yapacak. Hayaletten nasıl kurtulursunuz?

Cevaplarınızı yorum kısmına yazabilirsiniz. Cevapları almak için abone olmanız yeterli.

Hiç yorum yok