Hemen Oku

Ofis Çalışanları için Beslenme Önerileri

Günlük koşuşturmalar, iş yoğunluğu, yetişilmesi gereken toplantılar, trafik, sık sık seyahate çıkmak gibi faktörler beslenme alışkanlıkları üzerinde ciddi etkiler yaratıyor. Düzenli beslenme alışkanlığını unutturan, ayak üstü atıştırma kültürünü hayata sokan yoğun iş temposu, uzun vadede sağlıksız bir hayat sürdürmenize sebep olabilir. Özellikle yoğun bir günün içerisinde ilk tercih olan fast food kültürü ve beraberinde getirdiği hızlı yeme alışkanlığı beslenme bozuklarını da beraberinde getiriyor. Peki yoğun iş temposunda kilo kontrolü sağlamak ve daha sağlıklı beslenebilmek için neler yapılabilir?

Çok az yiyorum ama yine de kilo alıyorum diyorsanız gün içinde ne kadar hareketli bir yaşamınız olduğunu gözden geçirmelisiniz. Tüm günü masa başında çalışıp, hareketsiz geçiriyorsanız ve az enerji tüketiyorsanız, az yeseniz bile yediklerinizi harcamadığınız için kısa sürede kilo alabilirsiniz. Bunun önüne geçebilmek için ofis içerisindeyken sık sık mola vererek küçük yürüyüşler yapabilir, işiniz eviniz ile yürüyüş mesafesindeyse toplu taşıma kullanmak yerine yürümeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca ofise asansör ile çıkmak yerine merdivenleri kullanmak da size ekstra hareket alanı sağlayabilir.

İşe yetişmek için ne kadar aceleniz olursa olsun kahvaltı kesinlikle atlamamanız gereken en önemli öğün. Poğaça, açma, simit gibi  yüksek karbonhidrat içeren besinler ile güne başlamak yerine daha sağlıklı yiyecekler tüketmelisiniz. Eğer kahvaltı yapmaya vaktim yok diyorsanız geceden yulaf, elma, süt, yoğurt gibi yiyecekler  ile kavanozda kahvaltı hazırlayabilir ya da tam tahıllı bir ekmeğe sandviç hazırlayarak kahvaltınızı hem sağlıklı hale getirebilir hem de pratikleştirebilirsiniz.


Çay, kahve, gazlı içecekler gibi içecekleri çok sık tüketmek su ihtiyacınızı azaltır ve eğer çok fazla su tüketmiyorsanız vücudunuzun su dengesi bozulabilir. Bu yüzden bu içecekler yerine su, bitki çayı ya da taze sıkılmış meyve suları içebilirsiniz. Ayrıca ofis hayatında kilo kontrolü sağlayabilmek  ve bağırsak hareketlerinizi düzene sokabilmek için günde mutlaka 2 -2,5 litre arası su tüketmelisiniz.

Öğle molalarınızda yemeklerinizi ofise söylemek molanızı da hareketsiz geçirmenize sebep olur. Bu yüzden mümkün olduğunca yürüyerek gidebileceğiniz bir yer seçip, yemeklerinizi dışarıda yemeye çalışabilirsiniz.

Ara öğünleriniz için ofis masanızda abur cubur bulundurmak yerine sağlıklı atıştırmalıklar tutmak hem kilo kontrolü sağlamanızı hem de daha sağlıklı beslenmenizi sağlar. Bu yüzden ara öğünleriniz için badem, ceviz gibi kuruyemişler, probiyotik yoğurt, elma, kuru kayısı, kepekli bisküvi gibi besinler bulundurabilirsiniz.
kaynak:tuğçe bozkurtol

Hiç yorum yok