Hemen Oku

Borsa Hisse Senedi Tavsiyelerinde Bunlara Dikkat Edin

Birileri size borsa da hisse senedi alırken tüyo ya da tavsiye veriyorsa çok dikkatli olun derim. Hisse senedi tavsiyesi veren kişiler kötü niyetli olmayabilir. Ama yeterli de olmayabilir. Borsada ne olacağını kestirmek kolay değildir. Ciddi uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübe gerektirir. Kaldı ki tecrübeli borsacıların bile çoğu zaman yanıldığına tanık oluyoruz.


Borsayla ilgili hemen her yazımda bazı noktalara vurgu yapıyorum. Bunlardan bir tanesi bir hisse senedi alırken balıklama atlamayın. Fiyatı düştü diye hemen almayın. Ya da fiyatı yükeliyor diye hemen almayın. Bir hisse senedi satışı  gerçekleştirdiğinizde ayı hızla hisse senedi almayın. Önce bir sakinleşin, nefes alın. Hisse senedi fiyatları hızla değişir. Sürekli iner çıkar. Milyonlarca işlem yapılan bir platformda siz asla bu hıza ulaşamazsınız ve bu hız size muhtemelen hata yaptırır. Bu yüzden hisse senedi alırken de satarken de derin bir nefes alın, analiz yapın, iyice araştırın.


Bugünkü yazımın konusu sa hisse senedi işlemi yaparken borsa simsarlarına ve borsa spekülatörlerine karşı dikkatli olmanız gereken durumlar olacak. Özellikle borsaya yeni başlayan arkadaşlarımızı bu konularda uyarmak ve onları bir nebze de olsa korumak istiyorum. 

Borsaya yeni giriş yapacaksanız bu iş inanılmaz derecede kolay. Sadece bir kaç tıklamayla hisse senedi alıp satabilirsiniz. Borsaya yeni girecek arkadaşlarım lütfen buraya tıklayın ve sizler için yazdığım borsa etiketindeki önemli yayınları okuyun.
Borsada yeni yeni işlem yapan yatırımcılar ya da oyuncular, genellikle hızlı alım satım yaparlar. Çoğunlukla sabırsızdır ve bir önce borsa vasıtasıyla zengin olmak ister. Borsa riski en yüksek yatırım aracıdır. Yüksek Kazanç = Yüksek Risk eşitliğini hatırlayın. Bir an önce para kazanma iştahı aldıkları hisselerin hemen primlenmesini isterler. Hisse senedi düşmeye başlayınca da panik olurlar ve hemen satarlar. Sonra biraz  yükselme başlayınca tekrar alırlar. Zarar başlamıştır artık. Sonra sinir evresine geçilir. 15 dakika önce heyecanla ve yüksek motivasyonla alınan hisse senedi artık küfür edilen, nefret edilen, lanet olası bir kağıt olmuştur. (bu evrede küfür kıyamet olur.ne küfürler duymuşumdur bu evrede..) 
Ardından ana para azalmaya başlar. Acemi borsacı kendine çıkış kapıları arar. Acaba ne yapsam hangi hisseleri alsam da paramı kurtarsam. Bırakın artıya geçmeyi, bu dönemde sadece batırılan para nasıl kurtarılabilir düşüncesi hakimdir. Bu arada acemi borsacı internet üzerinden, hisse senedi yorumları yapan siteleri keşfeder. Başlar bütün gün yorum okumaya. Bu forum siteleri herkesin girebildiği ve yorum yazabildiği ortamlardır. Yani canınız ne isterse yazabilirsiniz. İşte can alıcı yere geldik. Bu ortamlarda azıcık temel analiz ve teknik analiz bilen abiler(?) dikkat çeker. Çünkü acemi borsacıların bilmediği şeyler biliyor ve hisse senetleri hakkında gelecek tahminleri yapıyorlardır. Bizim acemi borsacılar bu yorumlardan etkilenerek, bahsi geçen hisse senedini alır. Çünkü nasıl hisse senedi seçeceğini bilmediği için kim ne derse etkilenmeye hazırdır.

Değerli okurlarım burada amacım yorum yapan kişileri asla  kötülemek değil. İsteyen istediğini yazsın. Amacım sizleri "kendi aklıyla iş yapar" hale getirmek. Şunu asla unutmayın. Birileri size şu hisse senedini al yükselecek, uçacak kaçacak dediğinde hemen sorun. Neye dayanarak bu yorumu yapıyorsun? Bu yorumların çoğu dayanaksız ve kaynaksız yorumlardır. İnanın bana bu yorumu yapan kişinin elinde o hisse senedinden vardır ve sizi o hisse senedini almaya yönlendirmeye çalışıyordur.
Bazen de aksi yorumlar yapılır. "Bu hisse senedi alınır mı? Bu daha çok düşecek. Şöyle olacak, böyle olacak vb." Bu yorum da bize şunu söyler. Bu hissenin yükselme ihtimali var. Siz satın fiyatı iyice düşsün ki ben de ucuzdan alayım.

Aklınızda kalmasını istediğim bir şey daha var. Yatırım danışmanları ya da yorumcular size bu tavsiyeleri verirken ya da yönlendirirken hisseyi ne kadar tanıyorlar, ne zamandan beri borsadalar, temel ve teknik analiz biliyorlar mı gibi soruların cevabını alın. Düşünsenize bu kişiler sizi yönlendiriyor ama asgari maaşın biraz üzerinde maaş alıyorlar ya da olağan üstü gelirleri yok. Senin benim gibi yaşıyorlar. Arkadaşlar paranızın çok değerli olduğunu unutmayın. Para kazanmak kolay değildir. Ama kaybetmek çok kolaydır. Özellikle de borsada.

Amerikalı borsacıların kitaplarında da belirtilen bir olay vardır. "Eğer bir tüyo size gelmişse, o tüyo size gelene kadar çok sayıda insan tarafından duyulmuştur. Bunu bilen borsa spekülatörleri zaten karşı işleme başlayacaktır".

Arkadaşlar bir hisse senedi aldığınızda bir hedef koyun ve o hedefe gelmeden satmayın. Sabırlı olun. Borsadan para kazanmanın altın anahtarıdır sabır. Borsa dehası Warren Buffet'in unutulmaz sözüyle bitireyim. "Borsa, sabırsızların sabırlılara para aktardığı yerdir"


BORSAYLA İLGİLİ DİĞER YAZILARI DA BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ



Hiç yorum yok