Hemen Oku

Ekip Hedefi Nasıl Tutacak?

Yıllardır hem çalıştığım hem de danışmanlık yaptığım şirketlerde gözlemlediğim ve bir türlü düzelmeyen bir konuyu paylaşacağım sizlerle.


Satış yapan tüm şirketlerde yaşanan bir konudur bu. Üst yönetim satış hedefini verir, satış müdürleri hedefi bölge müdürlerine iletir, bölge müdürleri de satış danışmanlarına bildirir. Buraya kadar her şey normal görünüyor. Bu sinsile şirketin işleyişidir. Olması gereken hareket şeklidir. Ancak başarı yine detaylarda gizli. 

Hedefini alan yöneticiler ekiplerine sadece hedef rakamını vermemeli aynı zamanda hedefe nasıl ulaşacakları, nasıl başarılı olacakları ve neler yapılması gerektiğiyle ilgili bir yol haritası da vermelidir. Nadiren de olsa böyle yapan yöneticiler var ve gerçekten başarılılar. Yani yöneticilerin ekip üyelerine koçluk, mentorlük ve danışmanlık yapması lazım. Yıllar önce bir arkadaşımdan duyduğum ve çok beğendiğim bir söz var. Yıllardır ben de bu sözü gerekli yerlerde kullanıyorum. "Bazıları bilmez, bazıları da bilmediğini bile bilmez."
Ne kadar doğru bir söz. Gerçekten de herkes işinde nasıl başarılı olacağını ve neler yapması gerektiğini tam olarak bilmez. İşte bu arkadaşları da düşünerek hedefi nasıl yakalayacaklarını çok iyi anlatmak lazım. Tabii bu beceriyi gösterecek yöneticilere ihtiyacımız var. 

Aslında bu uygulamayı sadece satışta değil, ekibinize deklare ettiğiniz yapılması gereken tüm işlerde kullanabilirsiniz. Ekibime verdiğim en küçük işlerde bile bazen nasıl yapacağını anlatırım. Daha sonra ortaya çıkan hatalarla ya da becerisizliklerle uğraşmaktansa en başından anlatmak çok daha kolay ve daha az yorucu oluyor. 

Ekibinize bir satış hedefi ya da bir iş verdiğinizde mutlaka nasıl yapacaklarını sorun. En azından işi nasıl yapacaklarını öğrenerek onlara yardımcı olursunuz. Hem de işin nasıl yapılacağına dair fikri olmayan arkadaşlarda işi öğrenmiş olur. 

Eğer başarılı bir yönetici olmak istiyorsanız, ekibinizle yakın temasta olun ve ekibinizdeki her bir arkadaşınızı çok iyi tanıyın.


Hiç yorum yok